Обновимо најстарији фрушкогорски манастир

Благодат Вам и мир од Бога, који нас теши у свакој невољи нашој да бисмо ми могли тешити оне који су у невољи, утехом којом нас саме теши Бог.
(П Кор. 1,2-4)

Одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија покренули смо обнову манастира Бешеново, не бисмо ли, Божјим благословом и надом на помоћ добрих људи, за 70. годишњицу од његовог рушења обновили макар храм посвећен Светим Архангелима. Стога апелујемо и молимо све људе добре воље да, у складу са могућностима, помогну тај велики и богоугодни подухват.besenovoposlebombardovanjagravura_manastira_besenovo

Манастир је, по предању, подигао краљ Драгутин Немањић, који је управљао Сремом. Сместио га је на једном од главних изворишта воде која су напајала стари Сирмијум, данас Сремску Митровицу. Крст манастира Бешеново помиње се још 1292. године, дакле управо у доба Драгутиново.

Писани трагови о манастиру потичу из XV века и он је, у културном и духовном животу православног народа, био веома значајан. Турци су га, у више наврата, пљачкали и растеривали монахе, а није му наклоњена била ни Хабзбуршка монархија. У ондашњој обнови је велику улогу имао мудри митрополит Павле Ненадовић који је добро знао његов изузетан духовни и национални значај.

У манастиру од 1773. почива пуковник Александар Рашковић, последњи кнез из лозе Рашковића која, директно, порекло од свете лозе Немањића. Његов отац Атанасије је, непосредно пре Друге сеобе Срба у Панонију, у Старом Влаху подигао устанак против Турака, а ујак му је био предводник те сеобе, Патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента. Гробница Александра Рашковића откривена је случајно, приликом откопавања закоровљених темеља манастира, и у оквиру његове обнове биће реастаурирана.

У Бешеново су, рачунајући да је оно скрајнуто од путева, монаси из Сремске Раванице и Јаска, не би ли их спасили од дивљања усташа који су запосели Срем, на почетку Другог светског рата склонили мошти Светог кнеза Лазара и Светог цара Уроша. Одатле су 1942. године, захваљујући напору и храбрости свештеника Радослава Грујића, пребачене у Саборну цркву у Београду. На љуту невољу и жалост нашег народа, усташе су, по налогу поглавништва НДХ, похарале Бешеново, а 1944. године немачка авијација га је бомбардовала и, као и цео манастирски Прњавор, сравнила са земљом.

Послератне власти су, прећутно, одобриле развлачење цигле и другог грађевинског материјала, а манастиру је одузет земљишни посед, да би, после жалбе игумана Никодима због тога, остао и без земљишног минимума. После тога, од манастира је остала само опустела рушевина Цркве и конака.

На нама је да сада, дајући колико можемо, исправимо деценијску неправду и манастир поново уздигнемо ка небу наше Свете Фрушке Горе.

Новчани прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на следеће рачуне:

1. динарски рачун број 340-11007646-60 отворен код Ерсте банке.

2. Девизни рачун манастира Бешеново и банкарска инструкција за уплате из иностранства је:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:
SWIFT CODE: GIBAATWG ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:
SWIFT CODE: GIBARS22
ERSTE BANK A.D. NOVI SAD
BENEFICIARY:
IBAN: RS35340000001101007936
NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO
ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

За помоћ у грађевинском и другим неопходним материјалима можете се обратити директно игуману манастира Бешеново архимандриту Арсенију Матићу на следеће бројеве: 063/366-213 и 065/803-23-27. Фиксни телефон манастира Бешеново је 022/ 666 442

Са жељом да се Богу молимо у овбновљеном манастиру Бешеново, поздрављам Вас и желим мир и здравље од Бога!

Настојатељ манастира Бешеново
Архимандрит хаџи Арсеније Матић,
професор Карловачке Богословије

Извор: http://manastirbesenovo.org/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *