Устоличен епископ средњоевропски Г. Сергије

Патријарху српском г. Иринеју саслуживали су Митрополит Цариградске патријаршије за Немачку г. Августинос, Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ бачки г. Иринеј, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије и Епископ брегалнички г. Марко. Богослужењу су присуствовали и епсикопи будимски Лукијан, зворничко-тузлански Хризостом, рашко-призренски Теодосије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, аустријско-швајцарски Андреј, моравички Антоније и стобијски Давид.

2_0Такође, саслуживали су и архимандрит Јероним Мочевић, изабрани Епископ јегарски, схи-архимандрит Василије Гролимунд, архимандрити рмањски Серафим, архимандрит Василије, игуман манастира Клисине, архимандрит Варнава, игуман манастира Трескавац, протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, архијерејски намесник за Баварску, протојереј-ставрофор Неђо Јањић, архијерејски намесник за Северну Рајну и Вестфалију, протојереј Борисав Симић, архијерејски намесник за Северну и Источну Немачку, протођакон Дамјан Божић и ђакони Владимир Руменић и Никола Перковић.

У евхаристијском сабрању учешћа су узели монаси и монахиње из испоснице Благовести Пресвете Богородице и преподобног Јустина Ћелијског у Ајтерфелду, манастира Светог Спиридона (Гајлнау), Рмња, Трескавца, Глоговца…

Свечаном богослужењу присуствовали су потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, викарни бискуп Хајнц-Гинтер Бонгартц (Католичка Црква у Немачкој), пречасни др Мартин Илерт (Евангелистичка црква у Немачкој), потпредседник парламента Доње Саксоније Клаус Петер Бахман и градоначелник Химелстира Алфонс Брунс.

На крају Божанске Литургије одлуку Светог Архијерејског Сабора прочитао је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, а у трон Епископа Епархије средњоевропске г. Сергија су увели су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Епископ бачки г. Иринеј.

Уручивши архијерејски жезал Преосвећеном епископу г. Сергију, Његова Светост Патијарх српски г. Иринеј пожелео је свако добро од Господа новом епископу похваливши његове претходнике који су са муком стварали епархију у коју он долази. Будући да је и сам епископ Сегије познат као радна особа, Његова Светост га подсећа и подстиче да дела још више кроз љубав и жртву са народом и свештницима увек показујући и учећи својим примером. Српски патријарх обраћање је завршио  речима очинске поуке, подршке и љубави. Затим се Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и свим присутнима обратио Епископ средњоевропски г. Сергије…
www.spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *