„Небеска ботаника“

Са благословом јереја др Николе М. Гаврића, старешине храма Светог апостола и јеванђелисте Луке у Кошутњаку, самопрегором и трудом г. Небојше М. Стојановића из Београда, свети храм у Кошутњаку се придружио душеполезној акцији тог ентузијасте и заљубљеника у природу под називом Небеска ботаника.

У склопу те акције, у порти храма је засађено осам нових садница дрвећа и то по две питомог кестена, кедра, дрена и гинко билобе. Управо те сорте дрвећа нису изабране насумично, већ због својих символичких и целебних по природу својстава и дејстава.

Иначе, г. Стојановић је акцију сађења поменутих садница дрвећа у портама српских манастира и цркава започео у порти Свете српске царске лавре манастира Хиландара 24. јуна 2020. године, а исте такве су засађене и у порти храма Светог Луке већ 6. јула, са намером да се иста настави свугде докле допиру српска звона и докле одјекује топли глас српских молитава.

Није без значаја да је, након Хиландара, ова лепа акција настављена и пустила свог благородног и благотворног корена баш на тлу кошутњачке светиње, јер је Кошутњак познат као плућа града Београда, тако да се и на овај начин даје делотворни допринос очувању и унапређењу драгоцене зелене оазе за поколења која долазе. Црква тако сведочи своју егзинстенцијалну заинтерсованост и делатну бригу за творевину са становишта православне екологије, чиме настоји да пружи ваљани пример како се према природи, коју је човеку Бог дао на обделавање и старање, односи на одговоран начин, из побуда истините љубави према њеном Творцу, као и према генерацијама наших предака од којих смо је наследили и генерацијама потомака, од којих смо је позајмили.

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

Извор: СПЦ

                                                 НЕБЕСКА  БОТАНИКА

                                                  (  беседа родоначелника )

… У  оно време и онај час када Бог пожели да поред бића која броде, створи и бића која ходе, започе припрему за њихово постање….

По планети се већ створила корица земље највише од тек порођене земље кроз вулкане који је из дубина на површину избациваху.

Баш зато ваздух беше пун испарења и отрова, нарочито сумпора, па Бог из жбуна створи прву форму дрвета и великог Тисовца ( Тису) и нареди им да из ваздуха сав сумпор и друге отрове усисају и уграде их у себе а вишак под себе. Затим створи остале четинаре да им помогну у том. Потом створи бића ситна, оку невидљива и даде им исти посао да се отровом хране и тако га смање у природи.

Затим смисли  да направи материју која ће свима храна и енергија бити, па многа ситна бића у мору створи и даде им посао да кисеоник праве. Како би кисеоника подједнако било и на копну  дрво Гингка створи, као прво листопадно дрво и нареди му да угљеник из ваздуха скупља и њиме се храни, а ствара са њим уз помоћ сунчеве светлости ствара кисеоник и њега испостави  напоље.

Затим остале листопадне врсте створи.

Потом у тој још несигурној средини Бог створи огромна и снажна бића која могаше у таквим условима живети. Но, кад куцну час са тим великим бићима нахрани и земљу и воду.

Касније Кедра створи и просу га почев од Сибира преко средине света, а њему посебан задатак даде да сад он очисти атмосферу од оних ситних бића, која отровом се хранише и отровне саме постадоше, да њих уништава и чисти како би животна околина за нова бића, а на послетку и за Човека кога ће  створити, била пријатна и погодна за живот……. Пре него самог човека направи Он створи Храст, Орас, Кестен и Дрен за храну и брану човеку.

                              Уврштена је  ЕДИЦИЈА СВЕТИХ

 

  • Гинкго билоба – свето дрво Кине, Јапана и далеког истока
  • Кедар – свето дрво централне Азије и све Русије
  • Дрен – свето дрво Словена Срба ( из обичаја уз једење или пијење дрена и Здравица – Молитва * Здрав си * наслеђена касније и уз друга пића…
  • Кестен питоми из манастирске шуме манастира Високи Дечани – постаће свето дрво код Срба, као траг и подсећање на нашу земљу и наше постојање… и када нас можда тамо више не буде.

Већ петнаетак година један од мојих хобија је ботаника и да од ”Зрна направим дрво” и одатле почеци свега овога.

Садња  светих садница у двориштима цркава и манастира , започео сам уз молитву Пресветој Богородици и благословом монаха у дворишту манастира Хиландар дана 24. јуна 2020. године. Уз Божију помоћ, акцију настављамо и у Србији целе године.

На тексту и фотографијама се захваљујемо г. Небојши М. Стојановићу

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *