Поштанска марка са ликом блаженопочившег патријарха Павла

unnamed_11Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 14. августа 2014. г., у Патријаршији српској, представника ЈП „Пошта Србије”, директора радне јединице „Србијамарка” Радомира Бојанића. Састанку су присуствовали: професор др Војислав Миловановић, протонеимар Спомен-храма Светог Саве на Врачару, и Јакша Ј. Влаховић, креатор марака Поште Србије.

Састанак је уприличен поводом одлуке Владе Републике Србије, донете је 25. јула ове године, о објављивању пригодне поштанске марке у част 100 година од рођења Патријарха српског Павла. Ова одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Србије број 81 од 1. августа 2014. године.

Вишедеценијска сарадња ЈП „Пошта Србије” и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве на објављивању традиционалних издања пригодних марака поводом најсветијих хришћанских празника, Божића и Васкрса, као и доплатних поштанских марака за изградњу Храма Светог Саве на Врачару, довела је и до сарадње на објављивању пригодне поштанске марке у част стоте годишњице од рођења блаженопочившег Патријарха сропског, Павла.

Патријарх је са представником Поште Србије Радомиром Бојанићем разговарао је о предстојећим активностима у вези са објављивањем и представљањем ове пригодне марке, којом приликом је договорено да се изложба у част објављивања пригодне марке поводом стоте годишњице од рођења Патријарха Павла одржи у октобру у ПТТ музеју у Београду. Његова Светост Патријарх Иринеј ће на отварању изложбе произнети кратку беседу о животу Патријарха Павла, а тачан датум свечаног отварања ове изложбе, којем ће присуствовати и личности из црквеног, културног, политичког и јавног живота, биће одређен у договору са представницима Поште Србије.

Одлука Владе Републике Србије и ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација да у Програм издавања пригодних поштанских марака за 2014. годину уврсти и издање у част стоте годишњице од рођења Патријарха Павла изазвала је велико интересовање међу филателистима, народом, а нарочито међу Србима из дијаспоре, па је готово читав тираж овог издања продат у претплати, непосредно по објављивању одлуке Владе Републике Србије.

Марка у част Патријарха Павла биће пуштена у оптицај 11. септембра 2014. године, заједно са пригодним ковертом првога дана. Ликовно решење за ову марку на којој је приказан портрет блаженопопочившег Патријарха Павла израдио је академски сликар мр Бобан Савић, креатор поштанских марака Поште Србије.unnamed_12

www.spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *