Нови Сад – европска престоница културе 2021. године

Eпископ новосадски и бачки г. Иринеј посетио је, на празник Покрова Пресвете Богородице, 1/14. октобра 2016. године, председника Покрајинске владе господина Игора Мировића. Епископ Иринеј и председник Мировић су били сложни у мишљењу да су односи државе и Српске Православне Цркве веома добри, као и да је општа потреба нашег народа даље одржавање поверења и неговања односа међусобног уважавања и помоћи.

У разговору је било речи о томе да ће Покрајинска влада посебну пажњу посветити организовању предстојећих великих скупова које ће у Новом Саду организовати Српска Православна Црква. Разговарало се и о обнови православних храмова у Епархији бачкој. Епископ Иринеј је изразио задовољство чињеницом да је Нови Сад понео титулу европске престонице културе за 2021. годину и указао на значај овог догађаја.

Председник Покрајинске владе је информисао Епископа бачког о иницијативи да се у Новом Саду установи Музеј присаједињења Војводине Србији и током сусрета затражио мишљење и благослов за такву иницијативу.

Господин Мировић је Епископа дочекао заједно са покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама проф. Мирославом Штаткићем и г. Мирославом Илићем, помоћником покрајинског секретара за културу, који је задужен за односе са Црквама и верским заједницама. У пратњи Епископа Иринеја био је протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког и секретар Епархијског управног одбора Епархије бачке.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј је упутио искрене честитке г. Милошу Вучевићу, градоначелнику Новог Сада, поводом избора Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године.

-Вама и Вашим сарадницима желим Божји благослов и сваки успех у предстојећим напорима да Српска Атина буде достојан домаћин европске културе коју је заједно са другим европским народима стварала, навео је у честитки владика Иринеј.

Извор: Епархија бачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *