Свешколски сабор у Сремској Митровици

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа сирмијског и Митрополита сремског Гoсподина Господина Василија, у Сремској Митровици, на дан када Српска Православна Црква прославља Нову црквену годину и молитвену успомену на Преподобног Симеона Столпника, одржан је Свешколски сабор.

На овом догађају учешће су узела школска деца, али су ту били присутни и директори образовних установа, вероучитељи, учитељи, наставници, професори и сви људи добре воље, из разних крајева Епархије сремске. Сабор је почео молитвено, савршавањем Свете Архијерејске Литургије, коју је служио Високопреосвећени Митрополит Василије, са неколико служашчих свештеника, архијерејских намесника, као и гостију овог сабрања. У молитвеном ходу, Митрополита су дочекали неколико стотина присутних, који су у Саборном храму Светог великомученика Димитрија учествовали у Евхаристијском сабрању. Његово Вусокопреосвештенство у својој архипастирској надахнутој беседи поучио је све присутне речима:

„У том смислу, желимо да вас подсетимо како без познавања хришћанских учења и предања на којима почива наша Света Црква нико не може бити сматран образованим човеком. Сцене из Светог писма инспиришу најпознатије уметнике вековима и њихова бесмртна дела обогаћују највеће светске музеје, а без изучавања библијске историје ми не никако можемо разумети њихов значај и смисао. Управо храмови представљају најпрепознатљивија и најрепрезентативнија здања у готово сваком месту у Европи, а разумевање црквене симболике омогућава нам да истински уживамо у највишим уметничким дометима сакралне архитектуре. Ми, Срби, љубави и бризи Цркве Христове дугујемо чак и сама слова којима пишемо, пре свега захваљујући подвигу Свете равноапостолне браће, Ћирила и Методија. Другим речима, да бисмо схватили сопствену културу, коју је утемељио Свети Сава, али и читаву цивилизацију којој припадамо, морамо познавати Свето писмо и Свето предање наше Цркве и зато веронаука има веома важно и истакнуто место у нашем образовном систему.“

На Светој Литургији, причешћујући се Светим и Животворним Христовим Тајнама, деца су се, са својим вероучитељима, припремила за литију до Пословно-спортског центра „Пинки“, где је приређен богат културно-уметнички програм, који је осмислила, приредила и сачинила протиница Снежана Ракита, професор српске књижевности и језика. Главни консултант у овом њеном великом подвигу био је председник Одбора за верску наставу, прота Драгомир Сандо. У програму су учешће узели: драмски уметници Љубивоје Тадић и Драгана Мићаловић, затим Појачка група „Благослов“ при Храму Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици, етно-група „Храм“ из Лаћарка, те извођач традиционалне песме и молитве, Даница Црногорчевић.

Препуна велика дворана ПСЦ „Пинки“ била је мала да прихвати сву децу, њихове родитеље и друге који су дошли на овај молитвени сабор, где су заједно садејствовали у Молебану за успешан и благословен почетак нове школске 2024/2025 године. Под будним оком архијерејског намесника сремскомитровачког, протојереја-ставрофора Саве Раките, ђакона Стефана Недића, заменика председника Одбора за верску наставу и подручног свештенства, архијерејсих намесника Епархије сремске и свих осталих доброжелатеља Цркве Православне, успешно је окончана ова лепа и радосна свечаност.

Текст: Ђакон Стефан Недић

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *