Света архијерејска Литургија у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима

Саборни храм Светог Николаја у Сремским Карловцима јуче је био испуњен ђацима и њиховим родитељима, рођацима…пријатељима. Посебна радост за ученике богословског училишта Свети Арсеније Сремац, је то да се они данас школују у институцији која обележава 230 година свог постојања. Велика одговорност је на њима и на њиховим професорима да своје петогодишње школовање заврше успешно на радост својих родитеља и корист наше Свете Православне Цркве, како то у својој беседи рече Високопреосвећени Митрополит сремски Господин Василије, а коју можете послушати у прилогу ове вести. Осим ученика богословског училишта, призиву Светог Духа за успешан почетак нове школске године, присуствовали су ученици сремскокарловачке гимназије и основне школе са својим професорима и наставницима.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Високопреосвећени Митрополит сремски Господин Василије уз саслужење високопреподобног архимандрита Гаврила, игумана манастира Озрен из Епархије зворничко-тузланске, високопреподобног архимандрита Стефана, игумана манастира Велика Ремета, високопреподобног архимандрита Атанасија, игумана манастира Старо Хопово, протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора карловачке богословије, протојереја Бобана Петровића и протојереја Мирослава Бубала из Епархије банатске, протојереја Бојана Нинковића, протојереја др Петра Николића, јереја Станка Лакетића, старешине Саборног храма, јереја Бранислава Керечког, те ђакона Марка Стефановића, Немање Селаковића, Гвоздена Милановића и Александра Богићевића. Лепоти богослужења појањем су допринели чланови хора Саборног храма Светог оца Николаја са хоровођом госпођом Милом Латиновић и професором црквеног појања Јованом Стојановићем. У току Литургије обављено је и рукоположење ђакона Немање Селаковића у чин јереја, а затим се приступило Светој тајни причешћа и подели нафоре.

У наставку данашње свечаности, у објекту богословског училишта, архимандрит Гаврило и протојереј Бобан Петровић из Кикинде освештали су новоопремљене и реконструисане учионице у којима су некад и сами похађали часове ове институције. На крају, домаћин данашњих свечаности, протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор карловачког богословског училишта, позвао је све присутне за трпезу љубави у ђачку гостопримницу.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Митрополита Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *