Манастир Крушедол прославио празник Преподобне мати Ангелине

Преподобна мати Ангелина литургијски је прослављена у древној српској светињи, манастиру Кршедол. Литургијом је началствовао Високопреподобни архимандрит Атанасије, игуман манастира Старо Хопово уз саслужење више свештеника, свештеномонаха и ђакона Митрополије сремске. За певницом су појали млади свештеници и вероучитељи из Срема (у прилогу можете саслушати њихово појање Стихире српским светитељима).

На овај дан када се молитвено сећамо Преподобне мати Ангелине, славне српске деспотице, не можемо, а да се не сетимо њеног житија и мученичког путешествија од Албаније, преко Италије до питомог Срема и малог места Купиново. Данас се остаци њених моштију чувају у древној светињи фрушкогорској, манастиру Крушедол, у који долазе верници са свих страна да их целивају. Увек када наша Света Српска Православна Црква прославља славну српску деспотицу, манастир Крушедол је центар сабрања србског рода са свих страна света. Писцу ових редова није промакло да у Крушедолу упозна свештеника из далеке Америке који је баш данас дошао са многочланом породицом у ову светињу. Поред много познатих лица, молитвено је био присутан пратилац, хроничар и писац многих књига о Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију, монах Др Павле Кондић из манастира Стањевића, сестринство манастра Грабово, метоха манастира Крушедол, игуман манастира Ђипша, сестринство манастира Велика Ремета. Били су ту и организовано наша браћа Срби из Бијељине, Бања Луке и многих других места. Крушедол је заиста био центар сабрања Србадије.

Након Литургије и Свете тајне Причешћа, предвођен свештенослужитељима, барјацима, иконама и кумовима народ је кренуо у трократни опход око храма. После освећења славских дарова изабран је нови кум и подељена нафора, а потом је високопреподобни архимандрит Сава у неколико реченица упознао народ о искушењима наших предака, о сузама и молитвама у овој древној светињи пред моштима Свете Мајке Ангелине. Као и увек добар домаћин високопреподобни архимандрит Сава са братством и кумовима приредио је трпезу љубави за све присутне.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Стихира српским светитељима у извођењу јереја Александра Класнетића, старешине храма Светог Василија Острошког у Новим Бановцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *