Храмовна слава и помен на Банстолу

На дан када наша Света Црква прославља Свету Марију Магдалину, 4. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Благе Марије на Банстолу. Саслуживали су архимандрит Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета, протојереј-ставрофор Никола Котур, умировљени свештеник из Велике Британије, протојереј-ставрофор Миле Јокић, умировљени парох из Епархије сремске, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј Бојан Нинковић, секретар ЕУО-а Епархије сремске, јереј Ђорђе Милидраг, парох сремскокарловачки и професор у Карловачкој богословији, епархијски протођакон Горан Власац, секретар Црквеног суда и ђакон Гвозден Милановић. Богослужење је улепшало појање хора „Мироносице“, под руководством професора Јована Стојановића.

У својој архипастирској беседи, Високопреосвећени Митрополит Василије позвао је сабрани народ да се „увек молитвено сећа дугих и жалосних колона које су на овом традиционално мученичком тлу пронашле уточиште од Олуја и Бљесака“, поручивши им да се радују јер су прогањани Христовог имена ради и тако су сви постали житељи Царства Небеског. На крају богослужења, подељене су архијерејске грамате зааслужним личностима: госпођи Милици Ђурђевић Стаменковски, министарки за породицу и демографију, господину др Николи Бањцу, саветнику председника Владе Републике Србије, госпођи Јелени Добровић Бојановић, заменици покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, госпођи Сањи Лакић, куми храмовне славе, хору „Мироносице“ из храма Благе Марије на Банстолу и господину Александру Ђедовцу, директору Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

После Евхаристијског славља, освећени су славски дарови, а потом је код споменика „Крајишка суза“ одслужен помен пострадалима у злочиначкој акцији „Олуја“, након чега је уследио пригодан културно-уметнички програм. Кумством храмовне славе за следећу годину, од госпође Сање Лакић, преузео је господин Дражен Ђурђић, председник Општине Сремски Карловци.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *