Светоархангелске свечаности у Лаћарку

Благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа сирмијског и Митрополита сремског Господина Василија, уз подршку Града Сремска Митровица и Месне заједнице Лаћарак ове године су отпочеле “СВЕТОАРХАНГЕЛСКЕ СВЕЧАНОСТИ” у склопу којих се, пре свега кроз богослужбено и молитвено окупљање и сабирање у Светом храму кроз културне активности: песму, игру, дружење и саборовање деце и омладине из разних крајева Срема прославити Свети Архангел Гаврило, заштитник и патрон нашега Светог храма и питомог и дивног села Лаћарка.

У оквиру свечаности одржан је други по реду Етно фест Лаћарак 2024. који је отпочео на празник Свтог великомученика Прокопија 21. 7. 2024. молитвеним окупљањем у храму у Лаћарку и свечаним дефилеом учесника до центра села.

Прво вече фестивала наступали су наши најмлађи чувари културне баштине, КУД Сава Кличковић Лаћарак, КУД Филип Вишњић Вишњићево, КЦ Мартинци, Етно група Завет Лаћарак. Друго вече “Златне жице тамбурице” наступила су три тамбурашка састава који су звуцима тамбуре и дивним гласовима допрли до срца свих посетилаца. Треће вече “Иду кола преко поља” подразумевало је целовечерњи концерт ФА Бранко Радичевић из Сремске Митровице, затим Етно групу Храм и Етно групу Завет.

У Среду 24. 7. 2024. у Храму Светог Архангела Гаврила Служена је Света Тајна Јелеосвећења. У Четвртак 25. 7. 2024. на празник Пресвете Богородице Тројеручице служена је Света Литургија у 09.00 часова, потом је одржано предавање о чудима којим нас је Пресвета Богородица обрадовала. У навечерје празника Светог Архангела Гаврила празнично вечерње богослужење служио је високопречасни протојереј-ставрофор Саво Ракита уз саслужење протојереја Предрага Симића и јереја Бранислава Дивљака, за певницом су појали студенти Православног богословског факултета у Београду.

Након вечерњег богослужења у присуству архијерејског намесника протојереја-ставрофора Саве Раките чланови новоформираног црквеноопштинског управног одбора у Лаћарку положили су заклетву. Присутан народ и одборнике дивном беседом поучио је високопречасни протојереј-ставрофор Саво Ракита. У наставку је одржана прва седница црквеног одбора и трпеза љубави на којој се бираним и поучним речима обратио јереј Бранислав Дивљак истакавши значај, суштину, задатак и циљ црквеног одбора и поучио присутне одборнике на заклетву коју су положили, на “дату реч Богу и положен завет, држећи деснице на Светом Јеванђељу” истичући да смо сви у служби и мисији Цркве која се брине о сваком и свима, да наставимо изградњу светосавског дома и у њега и кроз њега сабирамо своју децу, омладину и све мештане села око Светог храма показујући да је Црква велика породица и у свему будемо пример добра и честитости. Овом приликом јереј Бранислав Дивљак захвалио се бившим члановима Црквеног одбора као и високопречаном протојереју-ставрофору Сави Ракити, архијерејском намеснику сремскомитровачком, коме је у име свих присутних даровао на благослов и молитвено сећање напрсни крст.

У Петак 26. 7. 2024. године, на празник Светога Архангела Гаврила, служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Момир Џамбић, пензионисани парох Сасански уз саслужење протојереја Предрага Симића. Након Свете Литургије уследила је литија, резање славског колача, културно уметнички програм и трпеза љубави која је припремљена трудом Месне заједнице Лаћарак, сестара и браће Светог храма. Трпеза љубави уприличена је на темљима светосавског дома у порти храма за сав народ сабрани на Светој Литургији.

Гледајући ову дивну децу, омладину и њихове родитеље не можемо се отети радости која улази у наша срца и загрева душу, прожимајући читаво наше биће и чинећи нас сасудима Духа Светога и заједницом, тј. Живом Црквом, Богочовечанским организмом коме је Христос Господ Глава.

Можемо се хвалити једино нашим слабостима јер су од нас, јер су наше, а лепота и врлина је од Бога који недостатке допуњује.

На достављеном извештају благодаримо јереју Браниславу Дивљаку

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *