Петровдан у Бољевцима

Данас празнујемо највећа два јунака у роду људском. Два највећа јунака који су се борили и хрвали и победили – кога? Смрт. Кога још? Грех. Кога још? Ђавола, пакао. Да, ми славимо данас та два највећа јунака апостола, Петра и Павла…

И заиста, Свети апостоли људи као и ми, исте природе као и ми, али силом Христовом, ето, освојили су свет. Пала је Римска империја пред њима иако су их цареви гонили, сва сила њихова земаљска.

Они су јединствени победиоци рода људског, који за победу нису утребљавали насиље, ни оружја, ни мачеве, него су ишли кроз овај свет као јагањци међу вукове. И десило се највеће историјско чудо у роду људском: јагањци победили вукове…

Беседа изговорена 1974. године у Манастиру Ћелије. Текст преузет из књиге: Преподобни Јустин Ћелијски, ПРАЗНИЧНЕ Беседе, Београд, 1998.

Како и казује у проповеди Преподобни Јустин Ћелијски, тако и би на Петровдан 2024. године, у величанственој и обновљеној бољевачкој цркви чија се Заштитница Преподобна мати Параскева моли пред Престолом Божјим за све верне, за ово село, за све који су учествовали у украшавању богомоље са својим парохом, протојерејем ставрофором Драганом Гвозденовићем.

Светом Литургијом је чинодејствовао крстоносни прота Драган, док су верни предвођени сјајном певницом коју чине мирјани, одговарали на Литургији.

После прочитаног Јеванђеља, прота Драган је подсетио на житије Божјих угодника Петра и Павла и казивао о неизмеривој Божјој милости, потреби искреног покајања и исповедања, као и лишавања пошасти овог доба и чињења идолопоклонства.

Угледни и часни прота Драган Гвозденовић већ четири деценије сигурном руком води своју паству у мирну луку спасења.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *