Ивањдански сабор у Великој Ремети

Један од најстаријих фрушкогорских манастира, манастир Светог Димитрија Солунског у Великој Ремети је данас био центар сабрања Митрополије сремске. Од раних јутарњих часова пристизали су верници са свих страна да испуне ову древну светињу и учествују у духовном сабрању у част Светог Јована Крститеља.

Као и увек добар домаћин, мудри духовник и беседник архимандрит Стефан, игуман ове свете обитељи дочекао је све госте понаособ на улазу у манастирску порту, све благословио и пожелео свако добро од Господа.

Светом Литургијом началствовао је протојереј ставрофор Јован Милановић, ректор карловачке богословије Свети Арсеније Сремац уз саслужење протојереја ставрофора др Драгомира Санда, председника Одбора за верску наставу Митрополије сремске, протојереја Бранислава Поповића, умировљеног сремскокарловачког пароха, архијерејског намесника сремскокарловачког Слободана Вујановића, јереја Милана Главашевића, пароха попиначког, ђакона инђијског Јанка Кртолице и ђакона Стефана Недића, заменика председника Одбора за верску наставу Митрополије сремске. За певницом су појали карловачки богослови браћа Вук и Матеј Пушкаревић.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа верном народу се обратио протојереј ставрофор Јован Милановић и бираним речима говорио о Светом Јовану Крститељу чији празник данас обележавају Православни хришћани. Целу беседу ректора карловачке богословије можете саслушати у прилогу ове вести.

Након беседе освештани су славски дарови и подељена нафора, а за све присутне славски ручак су припремили чланови благочестиве породице Кртолица из Инђије. За трпезом љубави у манастирској гостопримници било је још поучних речи игумана Стефана и професора Драгомира Санда, али ко је дошао чуо је, ко није, нека други пут дође, па ће чути опет нешто ново и поучно.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *