У Сурчину одржан концерт Православног руског хора из Сиднеја

У понедељак 1. јула 2024. године, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита сремског Господина Василија, у сурчинској цркви Преподобне мати Параскеве одржан је величанствен концерт Православног руског хора из Сиднеја, под руководством диригента Нектарија Котларова. 

Хор који је бројао 23 члана је извео духовне композиције Зубачевског, Иполитова-Иванова, Љевовског, Чесникова, Котогарова, Гречанинова, Рахманинова, Бортњанског, Мокрањца и Евфрафова. 

Заслужни за ово гостовање су протојереји Петар Божић који је дуго година службовао у Аустралији и његов, како смо чули вечерас, школски друг, старешина сурчинске цркве, отац Александар Цвитановић. 

Пре почетка концерта, прота Александар је поздравио госте, а после концерта уприличена је радост и многољетствије за оца Петра Божића који данас пуни 52 године. 

Како је рекао диригент хора, Нектарије Котларов, због оца Петра они су у Србији, јер их је све окупљао у Аустралији. Неки су први пут у Србији и не крију своје одушевљење, дошли су са својим супругама. Појали су на Видовданској Литургији у врдничкој Раваници, у Саборној сремскокарловачкој цркви и Новом Саду. 

***

Православни Руски мушки хор, Сиднеј, Аустралија

Хор је основан 2016. године на иницијативу Нектарија Котљарова, Аустралијанца руског порекла четврте генерације. Са благословом Руске православне заграничне цркве (Епархије аустралијско-новозеландске), Н. Котљаров је удружио певаче из разних православних епархија Аустралије у један ансамбл, који данас  броји 20 хориста. Сви његови чланови наступају на руском језику и поједини чланови пређу и две хиљаде километара да би дошли на пробу. 

Већина су деца или унуци руских емиграната који су се у Аустралију доселили почев од педесетих година прошлог века, одржавајући истовремено везу са својом домовином.

Прво гостовање хора у иностранству одржано је 2019. у Њујорку. Певачки ансамбл је 2020. године учествовао на Московском међународном музичком фестивалу у онлајн формату, на коме је освојио прво место и Гран-при. Хор је издао два студијска албума духовне музике. Иако су на његовом репертоару првенствено црквена појања, руски певачи изводе и световна дела – народне песме и композиције Рахмањинова, Чеснокова, Бортњанског, Гречанинова и других руских аутора.

Наступи хора изазивају велико интересовање не само руских сународника, већ и стране публике.

У Руском дому, у Београду хор ће наступити 4. јула а у Спомен храму Светог Саве на Врачару, у суботу 6. јула 2024. по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија. 

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Прота Александар Цвитановић
Прота Петар Божић
Руски Православни хор
Марија из Аустралије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *