Опело уснулој игуманији Варвари

Монахиње манастира Беочин данас су испратиле своју матушку Варвару у Царство Небеско. Од раних јутарњих часова пристизали су свештеници, монаси и монахиње, верни народ са свих страна да се опрости од треће сестре Радосављевић, игуманије Варваре.

Познато је из биографских података да су сестре Радосављевић рођене у селу Причевић код Ваљева и да су као младе врло брзо кренуле пут подвига у манастирском животу. Тешка су то била времена ратног и поратног периода али сестре Радосављевић примише монашки постриг и добише имена Марина, Екатерина и Варвара. Од манастира Ћелије, Пустиња, рањеног, разрушеног и похараног Гргетега до запуштеног и узурпираног Беочина, сестре су уносиле живот. Беочин ће остати задња станица њиховог овоземаљског пута на којем су две сестре биле игуманије, Екатерина и Варвара, која је данас сабрала многе да се помоле Господу за њену душу.

Заупокојеном Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит сремски Господин Василије уз саслужење великог броја свештеника Епархије сремске, свештеномонаштва и ђаконства. За певницом су појали свештеници, професори и студенти богословских факултета.

После Литургије присутнима се обратио протојереј Бранислав Поповић и у надахнутој беседи говорио о животном путу сестара Марине, Екатерине и Варваре. Након беседе и кратке паузе настављено је са опелом, да би на крају Митрополит сремски Господин Василије са пуно емоција говорио о игуманији Варвари. После изношења из храма поворка је испратила игуманију до монашког гробља.

Као што је то обичај код нас Срба тако је и овај пут сестринство са својим духовником игуманом Јустином приредило даћу за све присутне.

Беседа Протојереја ставрофора Бранислава Поповића
Беседа Митрополита сремског Господина Василија

Текст, фотографије и звучни запис Крсто Калинић

Извор : Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *