Прослава Вазнесења Господњег у Сусеку

Прослава Вазнесења Господњег у Сусеку отпочела је празничним бденијем, у среду, 12. јуна 2024. године које је служио јереј Никола Ерцег, парох сусечки, док је за певницом појао јереј Јеремија Дегенек, парох нештински.

Вазнесења Господњег – Спасовдан, 13. јун 2024. године, у храму Светог Архангела Гаврила у Сусеку, на светој Литургији началствовао је протојереј-ставрофор Душан Петровић, Ректор Карловачке богословије у пензији а саслуживало је јереј Никола Ерцег, парох сусечки.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, прота Душан је рекао да народно име данашњег празника, Спасовдан, суштински објашњава смисао догађаја Вазнесења Христовог. „По садржају, то јесте празник пуноће спасења, јер Васкрсење је врхунац подвига Христовог, подвига спасења, а круна тога Догађаја над догађајима, Подвига над подвизима, јесте управо Његово славно узношење на небо у четрдесети дан по Васкрсењу, што такође још није завршетак Његовог Домостроја спасења. То, такође, чујемо данас у тропару, у химни празника, где Црква, кроз уста свог богонадахнутог песника, каже да се Господ јесте вазнео, али је обрадовао Своје ученике, апостоле и све нас који у Њега верујемо обећањем Светога Духа. Овај празник у својој суштини јесте уствари празник узношења, у духовном смислу те речи – видљиви догађај Вазнесења је само слика те духовне стварности, доступна људима – узношење људске природе на висину и у вечну славу Божанства Свете Тројице. Као што кажу црквени писци и богослови, показује се да је тело које је Христос примио на Себе, поставши Човек, заувек део Његове Личности. Он никада више није рашчовечен или разобоготворен. И та, на први поглед обична материја, као што је наше тело, у Његовој Личности богочовечној и вечној, постаје обожена и, како се чак смело изражавају црквени песници и богослови, постаје равнобожна Божанству Његовом.

После Свете Литургије и опхода око Светог храма учињена је Спасовданска Литија у Сусеку у којој је учествовао велики број парохијана овог места.

Презвитер Никола Ерцег

Извор: Радио Српски Сион

Презвитер Никола Ерцег

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *