Дани Свете браће Кирила и Методија у Бусијама

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија братство храма Свете браће Кирила и Методија у Бусијама, поводом прославе храмовне и славе насеља Бусије уприличило је свечани програм који је трајао десет дана, током којих је верни народ имао прилику да узме учешћа у богослужењима која су служена у храму, као и у активностима које су одржане у парохијској сали. Дани Свете браће Кирила и Методија започели су 16. маја, прославаљајући јубилеј – двадесет година од како је истог датума 2004. године у темеље храма положено камење са Гроба Господњег, манастира: Хиландара, Крке, Крупе, Драговића, Озрена и других светиња.

Празнични дани започели су служењем Акатиста Светим равноапостолним Методију и Кирилу, учитељима и просветитељима словенским, који је служио презвитер Стефан Гавровски, парох бусијски, а пригодним речима у парохијској сали свечани програм је отворио презвитер Драган Зорица, старешина храма. Првог дана прославе посетили су нас глумци Жељко Касап и Раденка Шево, који су својом хумористичном представом одушевили публику.

У суботу 18. маја, после вечерњег богослужења, уприличено је предавање о гуслама високопреподобног архимандрита Стефана (Вучковића), игумана манастира Велике Ремете, уз учешће познатих гуслара: Марка Шћепановића, Владе Руње и Ђорђија Копривице. Отац Стефан исцрпно је говорио о важности гусала, док су поменути гуслари изводили најпознатије песме. Уз трпезу љубави и гусле, дружење је наствљено у малој сали парохијског дома.

У недељу Мироносица, 19. маја текуће године, по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Његовог Преосвештентсва Епископа сремског Господина Василија, на вечерњем богослужењу молитвено је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ новобрдски господин Иларион (Лупуловић), викар Патријарха српског. За певницом су појале монахиње манастира Св. Петке у Беркасову, предвођене мати Анисијом, игуманијом поменутог манастира, свештенство, вероучитељи и студенти Богословског факлтета. Вечерње је служио протојереј Ђорђе Ковљен, парох белегишки. После вечерњег богослужења Владика Иларион одржао је духовно вече у светосавском дому, који је био испуњен верним народом, који се окупио са свих страна да чује поучну реч Архијереја. Предавању је присуствовао и програмски директор Радија ,,Слово Љубве“ презвитер Дарко Радовановић, као и свештенство Епархије сремске.

У уторак 21. маја после вечерњег богослужења уприличено је дружење са децом са посебним благословом, из више београдских основних и средњих школа, које је довела вероучитељица Милица Ракић са својим колегама, као и особама са сметњама и инвалидитетом и члановима удружења ,,Феникс“ из Старе Пазове, ,,Живимо Заједно“ из Београда и других. Ово посебно вече улепшао је професор Миодраг Миша Близанац, са својим чувеним хором ,,Исон“, који чине особе са инвалидитетом. Програм који је осмислио професор Миша оставио је посебан утисак на све присутне, поготово на децу од којих су се многи први пут сусрели са својим вршњацима који имају потешкоће. Све баријере са којима се ова деца сусрећу, нису и не могу бити баријере за љубав и радост коју она својом позитивношћу шире, а сви који се налазе у њиховој близини то и осећају.

Сви ови дани воде нас до централне свечаности, а то је литургијска прослава празника. Евхаристијско славље уприличено је на дан празника Светих Кирила и Методија – заштитника и небеских покровитеља нашех храма и насеља Бусије, дана 24. маја 2024. године, када су Свету Литургију служили: протојереј-ставрофор Споменко Грујић, старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници, протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, протојереј-ставрофор Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремско-карловачки, јеромонах Павле, игуман манастира Св. Петра Зимоњића у Данићима код Гацка, као и ђакон Василије Јосимовић из Сурчина. За певницом су појали појци са свештенством нашег храма, заједно са монахињама, као и другим свештеницима који су дошли да са нама поделе радост празника. Поучним речима обратио се протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, подсећајући нас на крстоносну историју нашег народа.

После Св. Литургије уприличен је свечани ручак који су припремили овогодишњи кумови успешни привредник господин Данијел Вучковић, са породицом. У току ручка приређен је празнични програм, који су припремили ученици ОШ ,,Бранко Радичевић“ из Бусија, са својим учитељицама и вероучитељем. У 18.00 часова вечерње богослужење служио је протонамесник Сава Мишановић, парох новопазовачки. Са својом делегацијом вечерњем је присуствовао и председник Општине Земун господин Гаврило Ковачевић. Ове вечери са нама је била и мати Злата, игуманија манастира Пресвете Богородице на Авали, која је са својим хором улепшала програм који је одржан у порти храма. Уследила је вечера, током које је, на иницијативу свештенства храма, проти Милораду Нишкићу уручена икона Свете браће Кирила и Методија на дар, у знак захвалности на његовом великом делу – изградњи храма, парохијског дома, амбуланте и школе у насељу Бусије. Икону Пресвете Богородице уручили смо и кумовима, којима се и овим путем захваљујемо што су се одазвали нашем позиву и радо се прихватили овогодишњег кумства.

Сутрадан је одржан традиционални фестивал КУД-а ,,Ћирило и Методије“ под називом ,,Стазама наших предака“. Посебан утисак оставио је хор ученика Верске наставе, који је са свештеником Драганом Зорицом припремио песму ,,Света Крајина“.

У недељу 26. маја на платоу испред црквене порте одржан је велики концерт песама Крајине и Српске под називом: ,,Неће бити граница на Дрини“, уз учешће више извођача и присуство високе делегације Владе Републике Србије и Српске.

Презвитер Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *