Слава цркве Преноса моштију Светог оца Николаја у Прхову

Делом обновљена сремска богомоља у Прхову торжественом Литургијом је прославила свог заштитника. На дан Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, 22. маја 2024. године, началствујућем протојереју-ставрофору Драгану Гвозденовићу, у чије време је обновљена црква Свете Петке у Бољевцима (завршена рестаурација иконостаса), саслуживали су протојереј-ставрофор Милорад Симић, парох сремскомихаљевачки и јереј Стефан Сремац, парох моровићки, доскорашњи свештенослужитељ цркве у Прхову. За певницом Апостол је читао привремени парох прховачки протојереј-ставрофор Миле Јокић.

Укупно 44 године и 2 и по месеца службе Богу има протојереј-ставрофор Миле Јокић и ево на крају једног једноставног задатка из математике да видимо колико је то службе Богу и роду ако рачунамо помињање и молитвено обраћање Богу само једном дневно (а наравно да је то много више)! Дакле, 44 године х 365 дана х 24 сата х 60 минута х 60 секунди? Затим додајмо и ових два и по месеца (61+15) јесте 66 дана х 24 сата х 60 секунди? Ова занимљива математичка операција може се применити и на проту Милорада Симића који је испунио четири деценије службе, на проту Драгана Гвозденовића (за три године мање)…

Ако је тако једноставна свештеничка служба, хајде да се прихватимо молитве Богу, да видимо где смо ми и да једном достигнемо бар део молитве и молитвеног живота једног српског свештеника. Ове редове посвећујемо свештенослужитељима и свештеномонаштву наше Свете Цркве. Колико је на небу звезда неизбројаних, толико је молитви утканих у пут од земље до Неба за пуних осам векова Српске Цркве и насталог деветог века. Може ли људски ум израчунати тај васељенски пут, његову ширину, дужину, може ли људско око сагледати… Бог једини може. Важно је да смо на том путу, у тој духовној вертикали.

На делу смо јуче видели братољубље међу свештенством, гостољубље народа и деце Прхова, кумова (пет породица, саборно и са љубављу). Празничну проповед је произнео прота Драган Гвозденовић, док се својим бившим парохијанима обратио отац Стефан Сремац, а затим и прота Миле Јокић, старешина ове цркве.

Радуј се, Свети Николаје Мирликијски!

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Прота Миле Јокић
Прота Драган Гвозденовић
Отац Стефан Сремац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *