ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК У УГРИНОВЦИМА

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је, 6. маја 2024. године, на Васкрсни понедељак и на празник Светог Георгија, Свету архијерејску Литургију у парохијском храму посвећеном овом великомученику у Угриновцима. Преосвећеном Владици Василију саслуживали су протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, умировљени професор Београдског универзитета, протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, протојереј-ставрофор Душан Чавка, парох кукујевачки, јереј Александар Чавка, парох угриноваки, епархијски протођакон Горан Власац и батајнички ђакон др Никола Лукић.

Најстарији помен Угриноваца, тада именованих као Сакуле, потиче из 1508. године. Село је, 1713. године, било сачињено од 21 домаћинства. Занимљиво је да је неколико овдашњих породица, 1733. године, напустило сремске Сакуле и одселило се у Банат, где и данас постоји место са истим именом. Угриновцима су названи по тадашњем власнику шанца. Од 18. века, број мештана скоро непрекидно се увећавао, све до ратних страдања, половином 20. века. „Комунална школа“ у селу саграђена је 1892. године.

Храм Светог великомученика Георгија сазидан је између 1774. и 1779. године, за време владавине цара Јосифа II и управе митрополита Мојсија (Путника). Иконостас је осликао Михаило Радосављевић, 1787, док је икону у архијерејском трону извео Димитрије Братоглавић, 1788. године. Ово здање је обнављано 1835. и од 1912. до 1914. године, о чему сведочи мермерна плоча уграђена у припрату. За време Другог светског рата, немачка војска минирала је торањ, који је поново сазидан тек 1958. године. Ограда порте обновљена је 1972, а торањ је омалтерисан и офарбан у две боје и кубе је обложено бакарним лимом, 1983. године. Након што су поменути радови били завршени, уметник Ђура Радловић је, на овом здању, извео мозаик са представом Светог великомученика Георгија, 1986. године.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *