Литургијско сабрање у манастиру Велика Ремета

Традиционални сабор у манастиру Велика Ремета у другу недељу Васкршњег поста, на празник Светог Григорија Паламе, ове године је окупио изузетно велики број верника. Све веће невоље са којима се свакодневно суочава наш србски православни народ и све већа жеља да се вратимо нашим коренима, вери и Цркви резултирали су данашњим величанственим сабрањем и заједничком молитвом.

Светом Литургијом је началствовао игуман Јустин (Стојановић) уз саслужење протојереја-ставрофора проф. др. Драгомира Санда, председника одбора за верску наставу Епархије сремске, протојереја-ставрофора Бранислава Поповића, умировљеног пароха сремскокарловачког, протојереја Богољуба Миловановића, пароха из Инђије, протојереја Предрага Михајловића из Старе Пазове, јереја Душана Вишекруне пароха из Руме, епархијског протођакона Горана Власца и ђакона Стефана Недића из Сремске Митровице, заменика председника одбора за верску наставу Епархије сремске. За певницом су се нашли појци Карловачке богословије предвођени својим професором појања Јованом Стојановићем.

После Свете тајне причешћа народу се обратио игуман Јустин (Стојановић), који је у надахнутој беседи зборио о Светом Григорију Палами и свим нашим невољама у ово савремено доба (беседу можете саслушати у прложеном тонском запису). Затим су освећени славски дарови и подељен славски колач. Јеромонаху Кирилу, сабрату манастира Велика Ремета, који се пре тринаест година замонашио на данашњи дан, упућене су искрене честитке.

Као и сваке године до сад благочестива породица Милановић је кумовала и приредила трпезу љубави за све присутне, а било нас је преко пет стотина душа. Треба истаћи чињеницу да је ова породица са својих готово четрдесет чланова присуствовала данашњој Светој Литургији. Лепо време и сусрет са пријатељима из других крајева је многе задржало до касних поподневних часова у пријатном великореметском пролетњем окружењу.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *