Епископ сремски Василије началствовао Светом Литургијом Пређеосвећених Дарова у Руми

У среду друге недеље Васкршњег поста, 27. марта 2024. лета Господњег на празник Светог Бенедикта Нурсијског, Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије служио је Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Руми. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј Станко Тркуља, парох хртковачки, јереј Ђорђе Санчанин, парох при храму Вазнесења Господњег у Руми и епархијски протођакон Горан Власац.

Сведочећи заједништву и саборности Свете Цркве, свештеници и вероучитељи архијерејског намесништва румског, приступили су Светим тајнама исповести и причешћа, а по благослову Преосвећеног Владике за исповедника је био одређен архимандрит Нектарије (Татарин), настојатељ манастира Средиште (Епархија банатска).

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство се обратио пригодном беседом свештенству и верном народу поучавајући их о значају Свете тајне исповести и причешћа као највеће благодати која нам је дата, охрабривши нас да исповеђени и причешћени наставимо ток Свете четрдесетнице.

У наставку у парохијској сали уприличена је трпеза љубави, трудом домаћина сабрања протојереја-ставрофора Винка Мишановића, заједно са његовом “домаћом Црквом” и браћом и сестрама ове духовне заједнице. У току овог заједничарења прочитано је поучно и дивно слово професора Богословије у Сремским Карловцима, јереја Ђорђа Милидрага на тему „Требник”.

На крају литургијског, духовног и молитвеног сабрања, свима присутнима се обратио архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, заблагодаривши пре свега Преосвећеном Владики на архипастирском благослову, духовном бодрењу и љубави коју показује према свима нама, затим исповеднику архимандриту Нектарију који је понео на себе бреме наших сагрешења, проти Винку домаћину сабрања као и свештенству и вероучитељима који су узели учешћа у духовној смотри и сви заједно окупљени око свога оца и Архипастира сведочили пуноћу евхаристијске заједице.

Текст: Презвитер Марко Јањић, парох малорадиначки, павловачки и катихета у Руми. 

Фотографије: Милан Романовић, студент Богословског факултета и Вукашин Малешевић, ученик средње школе у Руми

Извор: Радио Српски Сион

hqdefault.jpg
Реч Архијереја приликом исповести свештенства Архијерејског намесништва румског 2024youtu.be
Беседа Архијереја

hqdefault.jpg
Да заиста једно будемоyoutu.be
Беседа Архијерејског намесника 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *