Недеља Православља у Бољевцима

Прве недеље Часнога поста у цркви Свете Петке у Бољевцима торжественом Литургијом је, у недељу 24. марта 2024. године, прослављена једна од великих победа Православља, једна у низу многобројних победа током дуге историје православног хришћанства. Том приликом служен је помен за пострадале од НАТО бомбардовања 1999. године и помен за пострадале у терористичком акту у Москви 2024. године

Светом Литургијом је чинодејствовао старешина цркве, протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић. Свечани тон богослужењу, које нам је срца загрејало и учинило да се поново укрепимо на боготражитељском путу кад ходимо у сусрет Васкрсењу Христовом, допринело је умилно појање мирјана за певницом.

После прочитаног Јеванђелског зачала, прота Драган је проповедао верном народу да се држи Цркве, светоотачког предања и да иде утабаним стазама, не користећи пречице на којима вребају многе опасности. Истовремено, прота је поучио верне о Светом Причешћу и искреном исповедању.

Прота Драган је одслужио помен пострадалима од НАТО бомбардовања 1999. године и помен пострадалој браћи Русима у терористичком акту у Москви, 22. марта 2024. године.

Данас видимо величанствен рестауриран иконостас и Двери рестауриране (све позлаћено), које чекају да се поново сједине са читавим иконостасом. Кад год дођете у цркву Свете Петке у Бољевцима, видевши нову лепоту и дело руку проте Драгана и благочестивих парохијана, као да се попењете за још једну степеницу више, ка Небу.

Преци и сви до данашњег дана и убудуће, поносни су на овог Божјег пастира, сједињеног са Творцем свега света, са Црквом, срођеног са парохијанима повереним му на старање.

Да не заборавимо! Да се охрабримо! Да не клонемо! Ум и срце за Господа да отворимо! Да одолимо сваком непријатељу и искушењу и да се не предамо! Да нас Христова светлост увек обасјава! – порука је данашњег сабрања.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Прота Драган Гвозденовић након Светог Јеванђеља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *