Помен краљу Милану Обреновићу у манастиру Крушедолу

У Благовештењском храму манастира Крушедола, 11. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је помен краљу Милану Обреновићу (1854–1901). Свечаним молитвеним сабрањем обележена је 123. годишњица смрти првог српског краља у новијој историји.

Том приликом, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио државни секретар Немања Старовић у пратњи саветника министра одбране Николе Бањца и пуковника Саше Јовића, положила је венац крај гробнице краља Милана. Државну церемонију одавања почасти великом владару, у организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, а обележавању годишњице присуствовали су и представници Покрајинског секретаријата, општине Ириг као и удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова.

Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама Берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан преминуо је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедолу на Фрушкој гори. Остао је упамћен по успешним реформама које ће имати дугорочне последице, попут врло успешне реформе војске, као и опште убрзане европеизације Србије.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *