Пећинци Светом Сави „ВЛАДАРСКОГА РОДА СЛУЖИТЕЉ ГОСПОДА“

„Свети Сава је духовно надрастао све националне,
политичке и верске искључивости свог времена.
Угледајмо се на њега.“

(Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије)

Следујући речима свог Архипастира, 29. јануара 2024. године, са почетком у 18 часова,  актив вероучитеља Архијерејског намесништва пећиначког, на челу са координатором јерејем Божидаром Васићем у сарадњи, са Културним центром Пећинци и директором те установе, господином Слободаном Станковићем, сабрао је свештенство, многобројни верни народ и децу светосавску. Манифестација је осрганизована у великој сали Културног центра у Пећинцима, како би једнодушно прославили (Про)Светитеља и оца свога Саву и мотивисали сами себе и једни друге да се одазову позиву свог Владике и сходно истом да се угледају на свог Светитеља.

Сабрање је уприличено, уз свесрдну помоћ, подршку Архијерејског намесништва пећиначког, на челу са архијерејским намесником пећиначким, високопречасним протојерејем Бојаном Мијановићем, као и уз покровитељство Општине Пећинци и господина председника, Синише Ђокића. Овај богоугодни културно-уметничко-образовни догађај приређен је под називом „Владарскога рода – Служитељ Господа“.

Окупљени су били у прилици да се додатно и поближе упознају са ликом и делом највећег Србина, који је земљом ходио, из три перспективе, али са истим дивљењем, кроз предавања професора историје, госпође Дарије Швоње, те докторанда на Православном богословском факултету у Солуну и вероучитеља у Пећинцима, господина Марка Палежевића и професора српског језика и књижевности, госпође Катарине Чавић. Модератор овог догађаја је био господин Перица Одобашић.

Учесници културно-уметничког програма, којим је сабрање богато украшено били су: вероучитељица Основне школе у Пећинцима, госпођица Бојана Радивојевић, апсолвент на Православном богословском факултету у Београду, господин Недељко Анђелић, хор ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, Обрежа и Ашање под руководством професора музичке културе, госпође Ане Љубојевић, као и господин Бојан Наић, те ученици Техничке школе у Пећинцима, Никола Наић и Анастасија Филиповић.

Свако присутно срце ове вечери је, испуњено нескривеним поносом, откуцавало речи Светог Владике Николаја: „ Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води.“

Аутор: Јереј Божидар Весић, парох Огарски

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *