Одржана традиционална Богојављенска пливања у Сремској Митровици

Традиционално 25. Богојављенско пливање за Часни крст и ове године организовано је на обали Саве испред храма Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици.

Током Свете литургије у најстаријој митровачкој цркви у оквиру које су протонамесник Андрија Авакумовић и протојереј Владимир Недељковић одслужили чин Великог водоосвећења, већина пливача примила је Свето причешће након чега је уз пригодан програм и хорско појање деце предвођене Иваном Шевић Маркетановић и ђаконом Александром Цигановићем, безмало 130 пливача, међу којима и шест девојака, показало веру, храброст и одлучност да по хладном и ветровитом времену запливају ка Часном крсту спуштеном у реку.

Најбржи је био прошлогодишњи победник Матеја Видовић, петнаестогодишњи ученик Митровачке гимназије и члан Пливачко-ватерплоло клуба „Срем“ из Сремске Митровице за кога је ово пливање био нови успешно савладан ментални и физички изазов. Њему је као победнику припао златни крст, док су остали учесници за успомену добили мајице и крстић као уздарје.

Претходног дана, 18. јануара 2024. године, на празник Крстовдана ученици веронауке митровачких основних и средњих школа у градском базену ПСЦ „Пинки“ такође су пливали за Часни крст. У овом сабору пливача који већ трећу годину организује Одбор за верску наставу Епархије сремске у сарадњи са Градом Сремска Митровица учествовао је рекордан број ученика – њих преко 100, рекао је ђакон Стефан Недић, заменик председника овог епархијског одбора. Пливаче је испред локалне самоуправе подржао Петар Самарџић, заменика градоначелнице Сремске Митровице.

У категорији од првог до четвртог разреда најбрже је пливао Димирије Савић из ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Шашинцима, док је код старијих основаца до крста први допливао Милан Тодић из „Пинкијеве“ основне школе. Душан Мрваљевић из Митровачке гимназије био је најспретнији пливач међу учесницима из средњих школа. Победницима ђачког Богојављенског пливања уручене су медаље, библије и пригодне књиге.

Текст: Д. Мостарлић

Фотографије: Д. Мостарлић, Сирмиуминфо, Мој град Сремска Митровица

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *