Патријарх Порфирије на Богојављење богослужио у храму Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 19. јануара 2024. године, на Богојављење Господње, светом Литургијом у храму Светог Саве на Врачару.

Његова Светост се обратио се окупљеном верном народу подсетивши да данас прослављамо велики хришћански празник Богојављење, дан када нам се Бог открива, не као што га видимо у природи, у свету око нас, као нека снага која покреће свет, већ на један лични начин, који свему што постоји даје смисао. На сличан начин Бога можемо пронаћи и када погледамо дубоко у себе и ослушнемо и чујемо глас савести који нам говори шта треба, а шта не треба чинити. Управо тај глас нам показује да постоји Бог који је уткао у нас разликовање између добра и зла. Ипак, за лично познање је потребно лично откривење и љубав Божија, што се управо прославља на данашњи дан, закључио је Патријарх.

Првојерарх наше свете Цркве је свима нама појаснио да је дошавши у свет, Син Божји узео на себе људску природу и у пуноћи открио ко је то Бог, какав је Бог и какав треба да буде човек. На дан Крштења Господа Исуса Христа, Бог се открива као заједница дарујући нам модел живота рода људског: – Мноштво је личности, мноштво појединаца, мноштво икона Божјих, али ниједна није сама себи довољна и свака налази пуноћу, смисао и лепоту живота у прожимању у љубави са другим људима и са другим личностима – појаснио је Светејши.

– На дан Крштења Господњег јавио се Бог, открио се као Света Тројица: Бог Отац гласом: Ово је Син мој љубљени; Дух Свети сишавши на Господа који се крштава; и, наравно, сам Господ Исус Христос. Ово је Син мој љубљени, Њега слушајте – то су речи Бога Оца – подсетио је Патријарх српски на речи из Јеванђеља, и на крају закључио да само две могућности слушања и послушања у нашем животу постоје, да слушамо свој острашћени глас или да слушамо глас Бога Оца: – Онда када бирамо пут без Бога слушамо искључиво и само свој острашћени глас, глас острашћеног и грешног човека, човека који завиди, човека који мрзи и који, на послетку, убија друге људе. Тај и такав глас слушамо онда када не слушамо глас Бога Оца који нам се открио на дан Крштења. Међутим, када слушамо глас Бога Оца онда слушамо реч Његовог Сина, а то је глас Јеванђеља.

Беседу патријарха Порфирија изговорену том приликом у целости можете прочитати ОВДЕ.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *