Празник Преподобног Серафима Саровског прослављен у манастиру Гргетег

Манастир Гргетег је данас литургијски прославио Светог Серафима Саровског, једног од највећих руских православних подвижника и чудотвораца. У манастиру се чувају и честице моштију овог светитеља којем је посвећен и један параклис у оквиру овог велелепног здања. О подвизавању и чудима Светог Серафима написано је много књига и сведочења, а код нас је изузетно поштован.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење архимандрита Димитрија (манастир Туман), архимандрита Јевтимија (манастир Јошаница), архимамдрита Атанасија (манастир Старо Хопово), протосинђела Стефана (манастир Згодачица), игумана Теодосија (манастир Рујан), јеромонаха Варнаве (манастир Петковица), јеромонаха Атанасија (Марков манастир, Скопље), јеромонаха Лазара (манастир Раваница сремска), јеромонаха Софронија (манастир Старо Хопово) и јеромонаха Гаврила (манастир Горњак). Преосвећеном Владики Василију су саслуживали и парохијски свештеници протојереј Недељко Рашић (Инђија), јереј Немања Мартиновић (Инђија), јереј Бранислав Керечки (Петроварадин), јереј Јулијан Тодоровић (Добановци), јереј Мирољуб Симеуновић (Трстеник), као и протођакон Горан Власац (Сремски Карловци).

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа приступило се освећењу славских дарова и подели нафоре. На крају сабрања Његово Преосвештенство Господин Василије се обратио верницима у надахнутој беседи, коју можете послушати у прилогу. Писцу ових редова није промакло да уочи међу народом и два руска фрескописца, оца и сина, Андреја и Сергеја Саксонов из Самаре, који већ неколико година раде на осликавању ове наше велелепне светиње. Кумови данашње славе су већ позната благочестива породица господина Милутина Савића из Инђије, која је небројено пута до сад принела дарове манастиру Гргетег и другим фрушкогорским светињама. За певницом су били појци познати широј црквеној јавности као Београдски мушки хор под управом ђакона Владимира Руменића. Иако је радни дан и временски услови нису идеални велики број верника са свих страна се окупио да се помоли великом подвижнику Светом Серафиму Саровском, који је прославио Дивјево у које одлазе многи поклоници са ових простора.

Наравно, да би ово сабрање остало за памћење побринуо се домаћин, високопреподобни архимандрит Доситеј игуман ове свете обитељи, са сестринством које је приредило трпезу љубави за све присутне госте.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *