Паљење Бадњака у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

У навечерје Христовог рождества, Саборни храм Силаска Светог Духа на апостоле у Руми засијао је посебним искрицама, спреман да са многобројним верним народом од свег срца направи јаслице за Новорођеног Господа нашег Исуса Христа.

Вечерас, 6. јануара 2024. године, у 17.00 часова, архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен  Лазаревић и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, протонамесник Душан Вишекруна служили су празнично вечерње у присуству великог броја верног народа.

У надахнутој беседи, архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, подсетио нас је на дан рођења Господа Исуса Христа као и на љубав коју треба да имамо према ближњима и да је негујемо, дајући душекорисне савете над којима треба добро да се замислимо и преиспитамо себе, опомињући се непрекидно и на речи: „Рођење твоје, Христе, Боже наш, обасја свет светлошћу разума” којима почиње главна божићна химна. Управо те речи, у ове дане празника, понављају се много пута, и управо нам оне и објашњавају да Христовим доласком у свет, да појавом најузвишеније мудрости, најузвишенијег разума и смисла, заправо почиње исцељење и просветљење помрачене људске свести, као и васкрсавање разума у свој његовој снази и дубини.

Након освећења бадњачића, припремљених за верни народ, испред Светог храма, традиционално је извршено налагање бадњака на огањ.

То мла­до, храстово др­во све нас је подсетило на Хри­стов улазак у свет, док је само ложење представило топлину Христове љубави.

Сетили смо се дрвета које су пастири донели у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини.

Симбол новог живота и наде све нас је вечерас сабрао и загрејао!

Мир Божији, Христос се роди!

Текст, фотографије и видео запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *