Лавров: Русија припрема коференцију о заштити хришћана у свету

Москва, 26. јул 2016. – Русија се спрема да најесан ове године организује другу конференцију на тему заштите хришћана у свету. Ово је изјавио њен министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу интернет-сајт Императорског православног палестинског друштва.

„Не треба прикривати: хришћани су у данашње време подвргнути веома озбиљним прогонима на Блиском истоку, а пре свега, у Сирији и Ираку. Број њих у тим земаљама значајно се смањио,“ казао је министар.

По његовим речима, одлазак хришћана из тог региона, у којем је рођено хришћанство, „био ни, апсолутно, колосални ударац у свеукупну историју, на духовну страну не само Свете земље, него и читавог Блиског истока“. „Из овог разлога, ми заједно са Императорским православним палестинским друштвом, као и с нашим владиним организацијама, активно користимо међународне структуре како бисмо привукли пажњу на ту страну проблема,“ додао је Лавров.

Министар спољних послова Руске Федерације је истакао да је пре пола године у Женеви с представницима Ватикана и колегама из Либана и Јерменије одржана „прва конференција о заштити хришћана“. „Сада припремамо другу конференмцију, која ће бити већег обима,“ казао је он. Планирана је негде најесен 2016. године. „Уверени смо да ће учешће Императорског православног палестинског друштва учинити ову конференцију још ефикаснијом“.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *