Опело и сахрана протојереја-ставрофора Јована Јовичића, пензионисаног Архијерејског намесника и пароха румског

На дан када Српска Православна Црква прославља преподобног Алимпија Столпника тужна вест о упокојењу нашег драгог проте Јовице, како смо га од миља звали, затекла је све грађане наше Руме. Звона Вазнесењског храма су огласила да је престало да куца добро срце нашег проте који је у овом делу града Руме, у народу познатом као Маљански крај, провео укупно 32 године пастирске службе.

Колико је прота био поштован у Руми и румској општини показује и дан данас податак да нашу Цркву називају “проте Јовице Црква”. Колико је прота био омиљен у румској заједници показује слика свих оних људи који су долазили да се опросте од њега у недељу током читавог дана и ноћи, а и на сам дан сахране. Чак, они који нису стигли на свету литургију и опело, дошли су у његове родне Путинце на сахрану.

Прота Јован се упокојио 9. децембра 2023. године у болници у Сремској Митровици. У недељу 10. децембра тело драгог проте је донешено у храм Вазнесења Господњег у пратњи Архијерејског намесника румског протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића, протојереја Бранислава Мишковића, протонамесника Душана Вишекруне и надлежног пароха јереја Ђорђа Санчанина. Свету литургију је служио протојереј-ставрофор Брацо Санчанин.

Напослетку свете литургије свештенство је служило помен проти Јовану. Током дана многобројни свештеници су се опростили од проте Јована служивши помен у Вазнесењском храму. Храм је био отворен током читавог дана и ноћи, а верни народ је непрестано долазио да изјави саучешће породици уснулог проте Јована, сину Дејану и његовој породици и кћерки Госпави и њеној породици.

У понедељак 11. децембра свету литургију у храму Вазнесења Господњег са почетком у 9.30 часова служили су: Архијерејски намесник румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, протојереји-ставрофори: Бранислав Поповић, Рајко Цабунац, Миле Јокић и Радомир Клинцов, протојереј Бранислав Мишковић, протонамесник Радослав Радовановић и јереј Илија Алексић. Молитвено су присутни били домаћини, протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин. У току свете литургије пристизали су свештеници из свих делова Епархије сремске. Напослетку свете литургије о животу и делу проте Јована беседом се присутнима обратио пензионисани Архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Бранислав Поповић.

Опело у вазнесењском храму је почело у 12.00 часова а после прочитаних светих јеванђеља присутнима су се пригодним беседама обратили проф. др протојереј-ставрофор Драгомир Сандо и Архијерејски намесник румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић. Учешће у опелу је узело преко 30 свештеника а чин сахране је обављен на месном гробљу у Путинцима.

Након помена на гробљу присутнима се пригодном беседом обратио и надлежни парох јереј Ђорђе Санчанин, који је замолио све присутне да проту Јовицу помињу свакодневно у својим молитвама.

Даћа је уприличена у парохијској сали храма Вазнесења Господњег.

Драги прото вечан ти спомен и Царство Небеско!

Јереј Ђорђе Санчанин, парох I парохије храма Вазнесења Господњег

Извор: Радио Српски Сион

Говор протојереја-ставрофора Бранислава Поповића
Говор протојереја-ставрофора Драгомира Санда
Говор протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *