Свеноћно бденије у Саборном храму у Руми

У навечерје празника Светог Порфирија Кавсокаливита, 1. децембра 2023. године са почетком у 21.00 час, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми служено је свеноћно бденије. Празнично вечерње богослужење предводио је јереј Бранислав Керечки, јутрење је служио протонамесник Сава Мишановић, док је Светом Литургијом началствовао протојереј Бранислав Мишковић, стрешина храма Сабора Српских Светитеља у Руми, уз молитвено присуство и учешће свештеника: протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића, протонамесника Саве Мишановића, јереја Милорада Бојчића, јереја Божидара Ђенића, јереја Милована Дерете и јереја Стефана Гавровског.

По завршетку службе освештени су славски дарови. Присутнима се обратио Архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, захваливши свештеницима који су издвојили време и узели молитвеног учешћа у овом несвакидашњем и важном догађају, сабраном верном народу, који се побожно молио Богу током шест сати колико је трајало богослужење, као и свима који су се потрудили да ова Божја служба протекне у најбољем реду, како и приличи великом подвижнику Светом старцу Порфирију: оцу Стефану Гавровском, Милану Романовићу, Милошу Гудовићу, Младену Кузмановићу, Милошу Живковићу, Вукашину Малешевићу, као и другим појцима, теолозима и богословима који су дали свој немерљив допринос целоноћном молитвеном слављу, пажљиво старајући се о поретку и свим богослужбеним радњама, као и сасудима, одеждама, цветном аранжману и сл.

Прота Сретен подсетио је вернике да се на Борковцу гради храм Пресвете Богородице Млекопитатељнице, у чијем комплексу ће се налазити и прва крипта посвећена Светом старцу Порфирију у Србији. Уприличена је трпеза љубави у просторијама парохијског дома.

Презвитер Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *