Отварен Ерасмус + пројекат у „Бранковој школи“ у Руми

У ССШ „Бранко Радичевић“ у Руми отворен је трећи по реду акредитовани пројекат из програма Ерасмус+. Пројекат носи назив „ У струци се истичемо“ 2023-1-РС01-КА121-ВЕТ-000115651 и реализоваће се у оквиру акредитације коју је стекла школа на период од 5 година. Акредитација подразумева да ученици и наставници школе, као и ваннаставно особље, подиже првенствено стручне компентенције, уз чега, пропратно, остварују резултате у подизању језичких и кулутолошких знања. У пројекту који ће се реализовати у току 15 месеци-ове школске године биће обухваћено најмање 10 ученика и један наставник који ће бринути о ученицима који ће ићи на стручну праксу од две недеље у земљу ЕУ и развијати вештине које су потребне за послове у садашњости и будућности на тржишту рада. Планирано је да најмање три наставника подижу своје компентенције из области примене нових технологија у настави. Курс и активност „job shadowing“ који подразумева да наставници посматрају рад својих колега из циљане области треба да трају до 8 дана.Такође, једном наставнику ће бити обезбеђен курс који се тиче примене и рада са новим технологија.
У плану је да координативни тим школе Ерасмус+ пројеката уради предприпремну посету са новим партнерима из Мађарске који ће обезбедити наше тражене активности. Организација „Fiatalok Európa Szívében Baráti Egyesület“ се налази у граду Jászberény у близини Будимпеште и посета ради детаљне анализе потреба ученика и наставника и комлетна организација мобилности биће договорена на овој предприпремној посети.
Овим отварањем пројекта, где су презентоване могућности у које ће бити укључени ученици и наставници, присуствовале су заинтересоване колеге, управа школе, али и радитељи и ученици наше школе. Координативни тим на челу са директором школе, Мирком Зрнићем, овом активношћу званично је оворио трећи кредитовани пројекат и активности ће се одржавати у наредном периоду. Следи избор ученика и наставника за дате активности, припрема групе са многоброним активностима у самој школи која подразумева и онлајн језичку припрему на енглеском језику, стручна и културолошка припрема као и радионице Клуба толеранције где ће се ученици и наставници припремити за једн врло битан сегмент у мобилности – бити толерантан. Након повратка групе, пројектни тим ће са ученицима и наставницима радити примену наученог и представљање заинтересованима и широј јавности научено на мобилности.
Подсећамо да је овај пројекат кофинансиран средствима ЕУ и нашим ученицима и наставницима ће целокупни аранжман бити плаћен из тих средстава.
Извештај сачинила Даниела Васић, координатор пројекта и професор у ССШ „Бранко Радичевић“

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *