Поклоничко путовање верника из Карловчића

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у суботу, 28. октобра 2023. године, верници из Карловчића, предвођени јерејем Јованом Стегњајићем, походили су светиње Епархије браничевске – манастире Тумане и Нимник.

Посебној радости овог путовања је допринело и присуство око двадесеторо деце, чији су путни трошкови били у потпуности покривени.

Будући да је СОЗ из Карловчића донирала четрдесет хиљада динара, који су сакупљени од хуманитарног прилога са васкршњег вашара, у организацији парохијанки села Карловчића, путни трошкови овдашњих парохијана били су знатно умањени.

По доласку у Тумане, верници су се упознали са историјатом манастира, а затим целивали мошти Светих  туманских Божјих угодника: Светог Зосима и Светог Јакова, као и делић моштију Светог владике Николаја. После целивања моштију верници су присуствовали молитви за здравље. Сећајући се речи еванђелских, „децо моја гостољубље не заборављајте“ (Јев.13,2), монаси су у манастирској гостопримници почастили и окрепили све намернике. Након окрепљења, поклоници су се пешке упутили до испоснице Светог Зосима, недалеко од манастира Тумана, стварајући још јаснију слику о величини подвига овог великог Божјег угодника и подвижника.

Следеће одредиште ходочасника из Карловчића био је манастир Нимник. Верници су овде, такође, присуствовали молитви за здравље, коју је предводио игуман монашке обитељи – отац Јелисеј, а потом су се поклонили моштима Свете мученице Николине.

Поклоничко путовање је духовно повезало све путнике – поклонике светиња и допринело је да се сви осећају као једна породица, јер су у истинској радости једнодушно певали духовне песме, баш онако како сведочи апостол Јаков „ако ли је ко радостан, нека пева Богу“ (Јак 5, 13).

У вечерњим часовима путници су се вратили у своје село, благодарећи Богу на овако предивном дану, духовно окрепљени, оснажени и озарени Божијом благодаћу, као и топлином светиња које су походили.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *