Седница Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у Сремским Карловцима

На дан Светог апостола Филипа и Преподoбног Теофана Начертаног, 24. октобра 2023. године, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије председавао је седницом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, која је одржана у Старом двору у Сремским Карловцима.

У раду седнице, на којој су разматрана важна текућа питања из живота Српске Православне Цркве, учествовала су следећa господа чланови Светог Архијерејског Синода: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Преосвећени Епископи бачки Иринје, браничевски Игњатије и горњокарловачки Герасим, као и главни секретар Светог Синода, високопреподобни архимандрит Нектарије (Ђурић).

Истог дана одржана је и седница Патријаршијског управног одбора, у чијем раду су учествовали чланови овог тела и директор Патријаршијске управне канцеларије, високопреподобни архимандрит Данило (Гаврановић).

Након завршетка поменутих седница, за чланове Светог Синода и црквене службенике приређен је ручак у Богословији Светог Арсенија, ком су присуствовали и наставници и ученици ове просветне установе. За свечаном трпезом љубави, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије честитао је, у име Светог Архијерејског Синода, Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију 45. годишњицу узорне архијерејске службе и поклонио му инсигније епископског достојанства, жезал, панагију и крст, као израз „захвалности, поверења и међусобне љубави браће Епископа у Христу“. У надахнутој беседи, Његова Светост је молитвено пожелео да Владику Василија „и даље благодат Божија штити, води и да му даје снагу, на многаја љета, да води Епархију коју му је наша Света Црква поверила“.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *