Пресвлачење моштију Светог Јакова туманског

Празник обретења моштију Светог Јакова Туманског литургијски је прослављен у древној светињи манастиру Тумане. Тим поводом, од суботе је Ђердапски Острог, како у народу кажу за манастир Тумане, место сабрања верника са свих страна.

У навечерје празника, на богослужењу су учествовали и ученици Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац, које је предводио професор србског црквеног појања Јован Стојановић. Већ у раним јутарњим часовима на десетине аутобуса и стотине аутомобила пристизали су у туманску долину са верницима да прославе великог србског светитеља новомученика туманског Јакова Арсовића. О светом Јакову је много тога написано и многима је и данас нејасно каква је то Божија сила довела човека са два доктората, запосленог у србској дипломатији у Паризу да оде у манастир и као велики подвижник и проповедник пострада Христа ради од комуниста. Нама грешнима је нејасна и сила која привлачи на хиљаде и на десетине хиљада верника да се сабира у манастиру Тумане о великим празницима и да многи сведоче о чудесним исцелењима пред кивотима Светих Зосима и Јакова.

Данашњом Светом Литургијом је началствовао Епископ браничевски Господин Игнатије уз саслужење духовника ове свете обитељи високопреподобног архимандрита Доситеја, игумана манастира Гргетег и великог броја свештеника и свештеномонаха наше Свете Цркве. За певницом су били ученици Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац које  је предводио професор црквеног појања Јован Стојановић. Молитвено су присуствовали ученици првог разреда Карловачке богословије заједно са професором информатике Миланом Дачићем и особљем богословије. Апостол је читао Стефан Калинић ученик трећег разреда. Света тајна причешћа је обављена из више путира и потрајала је због великог броја причесника, а потом је подељена нафора и свештенство је кренуло у храм да пренесе мошти Светог Јакова на пресвлачење.

Треба напоменути да је од прошлогодишњег пресвлачења исечено на десетине хиљада парчића одежде, пластифицирано на иконицама светитеља и подељено верном народу. Након пресвлачења моштију кренула је литија кроз шпалир, који су клечећи направили верници до храма. Као и увек добри домаћини, предвођени архимандритом Димитријем игуманом манастира Тумане и протосинђелом Теофилом његовим замеником, приредили су послужење за сав присутни народ. Међу многобројним свештеницима и монасима били су игуман манастира Манасија јеромонах Павле и игуман манастира Горњак јеромонах Гаврило, донедавно сабраћа манастира Тумане. Трећи, до недавно сабрат ове светиње, владика Петар, је због службених обавеза био спречен да присуствује овом великом догађају.

Овај дан је запамћен и по казивању једног слепог верника из Врања, који је у манастиру Тумане прогледао. Чуда Господња су велика и верујући народ молитвено тражи помоћ у овој древној светињи, задужбини Милоша Обилића. Господ је многима услишио молитве и постоје тонски и видео записи о туманским чудесима, која су доживели не само Православни хришћани него и сви они чија је вера била довољно јака.

Још један дан за памћење у манастиру Тумане, проведен са ђацима, професорима и особљем Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац. 

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архимандрита Димитрија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *