Најава: МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ КРАНЧЕВИЋА” У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

„Дани Кранчевића”, манифестација која се по први пут реализује 2023. године биће уприличена уз благослов Њ.П.Господина Василија, епископа сремског, а под покровитељством  Града Сремска Митровица. 

Носиоци реализације јесу чланови удружења “Бинго” из Ср. Митровице, уз подршку донатора и пријатеља, пре свега МШ “Петар Кранчевића” јер се четвородневни догађај реализује с циљем промовисања значаја и композиторског стваралаштва скоро заборављеног Петра Кранчевића. 

Потребно је обавестити јавност да ће се, поред концертних активности, реализовати и дводневна Скупштина диригената Српске хорске асоцијације у конференцијској сали хотела “Срем”, као и Хорска радионица за средњошколце, коју ће водити Ана Ћосовић, диригентица АКУД-а “Обилић” из Београда, у просторијама Музичке школе у Сремској Митровици. 

Фестивал отварамо концертом Мушке вокалне групе “Паноника” из Зрењанина, уз диригенткињу Зорицу Козловачки.

Стилски разноврсних 18 композиција, писаних на разичитим језицима, временски и географски удаљене, национално обојене….вибрирају енергијом љубави, била она платонска ии страсна и чине овај оригинални репертоар изузетно динамичним, емоционалним и пријемчивим за публику.

Друго вече фестивала угостићемо изузетан камерни мешовити хор из Бања Луке. Камерни хор “Керубини”, уз маестра Душана Урошевића, наступиће у Саборном храму светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици у 19.30 изводећи делове Литургије Светог Јована Златоустог, коју је компоновао Владо Милошевић1940 године.

Диригент Душан В. Урошевић (1990) рођен је у Лозници. Основне и мастер студије дириговања завршио је на Академији умјетности УНИБЛ у класи проф. Бранке Радошевић Митровић.
На мастер студијима коментор му је била проф. Драгана Јовановић. Тренутно је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Биљане Радовановић Бркановић. Од 2017. године ради на Академији умјетности УНИБЛ на Катедри за дириговање, тренутно у звању вишег асистента. 

Програм који ће извести у Сремској Митровици је следећи:

1. Петар Кранчевић (1869-1919): „Помјанух пророка вопијушча“
2. Петар Кранчевић (1869-1919): „Свјете тихиј“
3. Владо Милошевић (1901-1990): „Свјете тихиј“
4. Владо Милошевић (1901-1990): „Литургија св. Јована Златоустог“
(Први и други антифон, Придите, Свјати Боже, Херувимска пјесма, Јако да Царја, Достојно и праведно јест, Свјат, Тебе појем, Достојно јест, Оче наш, Покликни Богу сва земљо, Благословен гради, Буди имја Господње)

Треће и четврто (завршно) вече манифестације представиће нам се ученици и наставници Музичке школе. У недељу ће, у сали Галерије “Лазар Возаревић” у 19.00, наступити ученици и наставници уз различите инструменте, док ћемо у понедељак слушати омладински хор “Кранчевић” и тамбурашки оркестар “Срем”  од 19.00 сати у концертној сали Високе школе струковних студија “Сирмијум”.

Јованка Иванић, при удружењу “Бинго”Сремска Митровица

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *