ФОРМИРАНО КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА У ПОПИНЦИМА

У уторак, 17. октобра 2023. године, у просторијама парохијске сале Црквене општине Попинци, у присуству јереја Милана Главашевића, пароха попиначког и сибачког, представнице Кола српских сестара „Жене мироносице”  из Пећинаца, Зорица Најић и Божица Томић, које су уз још две сестре оснивачи Кола у Пећинцима, упутиле су окупљене парохијанке у основе статута овог хуманитарног удружења.

Коло функционише као црквена организација под окриљем Српске православне цркве, Епархије сремске и Архијерејског намесништва пећиначког.

Изложиле су своју мисију, циљеве, области деловања и поделиле своје десетогодишње искуство у хуманитарном раду. Са поносом је истакнуто да је пећиначко Коло препознато од Сабора свих Кола српских сестара које делује на подручју свих епархија Српске православне цркве. Од њега је добило званичну оснивачку Повељу и тиме је постало део организације чије се постојање протеже у прошлост до 1903. године и до њеног оснивача, чувене српске сликарке Надежде Петровић.

Коло српских сестара у Попинцима формира се као подружница, тј. одељење Кола у Пећинцима, и тиме наставља вековно сведочење православних хришћанки, наших бака, мајки и сестара, о хришћанској вери, нади, љубави, пожртвованости и хуманости које чине снажан темељ ове организације.

,,Поред редовне хуманитарне помоћи коју пружамо унапред осмишљеним акцијама, и свака друга врста помоћи  је добро дошла. Неко ће донирати новац, а неко ће направити колаче или исплести рукавице. Свако може да помогне”, нагласила је у свом излагању Зорица Најић.

Посебно је било речи  и о очувању и јачању православне породице, пре свега активним учешћем у литургијском животу Цркве кроз пост и молитву.

,,Сведочење својим примером живе вере у Живог Господа делима љубави и милосрђа, као и ширење хришћанске свести и љубави у народу, очување традиционалних породичних вредности српског народа у складу са учењем Српске православне цркве, те подстицање младих на одржање поменутих вредности и чињење сваког богоугодног дела свакако је наш основни циљ”, истакле су сестре.

На крају пријатног разговора новим сестрама у Попинцима подељене су приступнице за учлањење у Коло српских сестара, као и пригодни поклони у виду бележница са ликом нашег првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве.

Марија Митровић Тојага

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *