Слава Архијерејског намесништва шидског

Свештенство Архијерејског намесништва шидског је и ове године прославило своју славу, Светог кнеза Стефана и Свету кнегињу Јелену (Јелисавету) Штиљановић.

Прослава ових великих угодника Божијих започела је у навечерје празника, 16. октобра, вечерњим богослужењем са петохлебницом у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Шиду.

Празнично вечерње служили су протојереји-ставрофори Радомир С. Мишић, архијерејски намесник шидски и Ђорђе Воларевић, умировљени архијерејски намесник шидски, уз саслужење ђакона при храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Ердевику, Бранислава Ристића. Вечерњем богослужењу молитвено је присуствовало више свештеника шидског намесништва, као и јеромонах Евгеније (Пилиповић), настојатељ манастира Раковац. За певницу су били задужени вероучитељи и студенти теологије из шидског намесништва. По завршетку вечерње службе за свештенство и присутан народ приређена је трпеза љубави.

На сам дан празника Светих Штиљановића, 17. октобра, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Вишњићеву, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију, уз саслужење протојерејâ-ставрофора Радомира С. Мишића, архијерејског намесника шидског и Јовице Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, протојерејâ Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког и Радомира Сандића, пароха у Војки, јеромонаха Евгенија (Пилиповића), настојатеља манастира Раковац, јереја Милана Томашевића, пароха сурчинског и епархијског ђакона Горана Власца.

Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верног народа, заједно са ученицима ОШ ,,Филип Вишњић“ из Вишњићева, предвођеним директорицом  Владицом Стојаковић, наставницима, учитељима и вероучитељем Душаном Мијатовићем, као и представницима Општине Шид, председником Општине Зораном Семеновићем и председником Скупштине Општине Тихомиром Стаменковићем.

Пре почетка Свете архијерејске Литургије Преосвећени Владика извршио је велико освећење новоизграђеног храма у Вишњићеву, положивши у Часну трпезу делић моштију Светог кнеза Лазара и уједно осветивши нови иконостас храма.

По заамвоној молитви, освештани су славски дарови и одржан је помен упокојеним свештеницима Архијерејског намесништва шидског, као и литијски опход око храма. Додељене су владичанске грамате заслужнима за изградњу храма у Вишњићеву, међу којима су Општина Шид и њен председник Зоран Семеновић, док су ,,Орденом мајке Ангелине“ за многодетно материнство одликоване Вукосава Сандић и Анђелка Личанин. Као најзаслужнији за изградњу храма, правом ношења напрсног крста одликован је протојереј Никола Пробојчић, надлежни парох, чиме је унапређен у чин протојереја-ставрофора.

По завршетку богослужења за свештенство и верни народ, трудом надлежног пароха оца Николе и Црквене општине Вишњићево, приређена је трпеза љубави.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *