Поздрав Патријарха Кирила учесницима прослава посвећених 160-годишњици рођења митрополита Антонија (Храповицког)

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Господин Кирил упутио је поздраве учесницима прослава посвећених 160-годишњици рођења митрополита Антонија (Храповицког).

Његовој Светости, Свјатјејшем Господину Порфирију, Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском

Његовом Преосвештенству, Преосвећеном Eпископу сремском Господину Василију

Организаторима и гостима послава посвећених 160-годишњици рођења митрополита Антонија (Храповицког)

Ваша Светости!

Ваше Просвештенство! Свечасни оци, драга браћо и сестре!

Све вас срдачно поздрављам и честитам Вам отварање изложбе књига и фотографија посвећених 160-годишњици рођења митрополита Антонија (Храповицког).

Приснопамјатни владика Антоније је значајна личност у историји Руске православне цркве и руске дијаспоре. Овог угледног архијереја, богослова и великог друштвеног радника Господ је одредио да служи у страшном периоду грађанских немира у Русији, масовног егзодуса и расејања по свету најбољих синова и кћери руске земље.

Са посебном захвалношћу сећамо се великодушног односа према њима, испуњеног истинском јеванђељском љубављу, српског народа и братске Српске православне цркве, који су топло примили хиљаде изгнаних и окружили их пажњом и бригом. Сремски Карловци, где се налази вишевековна катедра карловачких српских архиепископа, постали су у то време важан центар руског православља. Радује ме што се до данас у овом граду брижљиво чува успомена на митрополита Антонија и друге руске црквене делатеље који су тих страшних година овде нашли уточиште.

Надам се да ће прославе које се одржавају под покровитељством Сремске епархије допринети јачању веза између наших братских народа и послужити развоју односа између Српске и Московске патријаршије.

Организаторима, учесницима и посетиоцима изложби желим благодатну Божју помоћ у свим добрим подухватима.

+КИРИЛ

Патријарх москвски и све Русије

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *