Санирана оштећења на храму Преподобне мајке Параскеве у Шидским  Бановцима

У славу Господа Бога и Преподобне мајке Параскеве, благодарећи несебичној хришћанској љубави и материјалној и финансијској помоћи нашег Преосвећеног епископа Г. Василија и ЕУО-а Eпархије сремске, санирана је огромна штета која је нанета нашем Светом храму у јулским олујним невременима.

На основу извештаја проценитеља штете, на храму је поломљено преко 20 метара квадратних црепа, четири плоче бакарног лима са забата и са спојева (опшивки) између крова лађе и звоника, као и један прозор у лађи.    

Поред наведене штете, нашем храму је претила могућа нова штета. Због велике површине оштећеног крова постојала је реална опасност да се услед додатних падавина оштети живопис који се налази на зидовима и плафону храма, као и остали црквени имобилијар.

Сагледавши ситуацију да је Црквена општина Шидски Бановци једна од најмањих у Епархији сремској и територијално се налази у Републици Хрватској, те да начињена штета далеко превазилази финансијске могућности Црквене општине, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије, по молби Црквене општине Шидски Бановци, као председник ЕУО-а, показао је велику и несебичну хришћанску љубав, старање и бригу за нашу оштећену светињу те је благословио да Епархијски управни одбор Епархије сремске финансира обнову наше светиње.

Балагодарећи Господу Богу и финансијској помоћи наше Епархије сремске радови су довршени у планираном року, те је наш храм поново саниран на васколику радост наше мале парохије.

Благодаримо оцу Николи Гвозденовићу за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *