Света Архијерејска Литургија и саборно крштење у Пећинцима

„Идите и научите све народе, крштавајући их у име Оца и Сина и Сведога Духа!ˮ (Мт 28,19) – ову заповест смо примили од Господа нашега Исуса Христа, да свако од нас, на земљи, позна тајну спасења –  јер „ако се ко не роди водом и духом, не може ући у Царство Небескоˮ (Јн 3,3). Као што очи без светлости не могу да виде, тако ни душа, без просвећења, не може да сагледава Бога. А да би сагледала треба да зна да је ова кључна Тајна и неопходни услов нашег спасења, што потврђује и Сам Спаситељ речима: „Ко поверује и крсти се спашће се, а ко не поверује биће осуђенˮ (Мк 16,16). Време за крштење је увек право време, јер време за крштење јесте читав овоземаљски човеков живот.

Поучавајући томе своје поверено стадо, непрестано, са великом бригом и љубављу, духовни пастири Свете, Саборне и Апостолске Цркве, свештени оци Архијерејског намесништва пећиначког, предвођени својим Архипастиром и душебрижником Епископом сремским Г. Г. Василијем, данас су се сабрали у Светом храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Пећинцима (у недељу по Воздвижењу, 1.  октобра 2023. лета Господњег), како би обрадовали ангеле Божије на небу и људе на земљи, јер су служили Свету Архијерејску Литургију и у Светим Тајнама Крштења и Миропомазања родили водом и Светим Духом још 53 чада наше Свете Цркве. Велика милост Божија, али и велика тајна Божија – Света Тајна крштења, данас се открила многим душама Архијерејског намесништва пећиначког, где су схватили да смо сви рођени и створени да испуњавамо себе Богом и живимо Светим Јеванђељем, да је Бог постао Богочовек, да би показао да је то наш, једини исправни пут, пут од земаљског до вечног живота. Кроз данашње саборно крштење 53 чеда Божија добило је велику благодат – постали су удео Цркве Христове.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије, уз саслуживање високопреподобног архимандрита Атанасија (Гатала), настојатеља манастира Старо Хопово, протојереја – ставрофора Милета Јокића, пароха у пензији, протојереја – ставрофора Милорада Симића, пароха у пензији и протонамесника Бојана Мијановића, Архијерејског намесника и пароха пећиначког, епархијског ђакона Горана Власца и др Николе Лукића, ђакона батајничког. Лепоти богослужења допринели су својим појањем вероучитељи г. Марко Палежевић, г. Марко Ракић, г – ђица Бојана Радивојевић са црквеним хором.

У току Свете Архијерејске Литургије у чин протојереја рукоположен је протонамесник Бојан Мијановић, Архијерејски намесник и парох пећиначки.

После Архипастирске богонадахнуте беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Г. Василија, у којој је Архипастир протумачио прочитано Свето Јеванђеље и говорио о значају молитве за сваког човека, додељен је орден Свете мајке Ангелине г – ђи Милици Петковић (мајка четворо деце).

У продужетку, вршене су Свете Тајне Крштења и Миропомазања, у којима је узело учешће и свештенство Архијерејског намесништва пећиначког, преко којих су новокрштени добили благодат Светога Духа и печат дара Духа Светога, печат царског свештенства Бога Вишњега.

Доневши пуноћу благодати својим епархиотима и очински благослов – као некада Јаков својим синовима, Преосвештени Епископ сремски Г. Г. Василије је свој народ поучио пастирском беседом и брижном очинском љубављу објаснио значај Светих Тајни Крштења и Миропомазања.

Богата трпеза љубави за све присутне послужена је у сали парохијског дома у Пећинцима.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *