Крстовдан у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

Данас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину литургијски прослављен Крстовдан. Овај празник наша Црква и њени верници прослављају у знак сећања на дан када је Царица Јелена, мајка Цара Константина, пронашла Крст на који је разапет Исус Христос на Голготи.

У препуном храму верног народа Светом Литургијом је началствовао јереј Бранислав Керечки, старешина Покровског храма у Петроварадину. Посебно треба истаћи присуство ученика ОШ “Јован Дучић” из Петроварадина и њиховог вероучитеља, јереја др Петра Николића, пароха храма Светог Петра и Павла из Сремских Карловаца.

После Свете тајне причешћа јереј Бранислав Керечки је у надахнутој беседи говорио о Крсту на којем је био разапет Исус Христос (коју можете саслушати у прилогу ове вести). Након освећења славских дарова и поделе нафоре, као и увек у овом храму, верном народу је послужена кафа, сокови и грожђе.

На крају треба истаћи залагање старешине храма јереја Бранислава Керечког да радови на новом звонику добро напредују и да се очекује још пријава ктитора за треће звоно. Са радошћу очекујемо храмовну славу Покрова Пресвете Богородице и оглашавање нових звона на дочеку нашег драгог Архијереја, Епископа сремског Господина Василија.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа јереја Бранислава Керечког

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *