Обележена слава храма Сабора српских светитеља у Руми

Празничним бденијем у суботу 9. септембра 2023. године почело је торжествено прослављање храмовне славе румске цркве. Началствујући је био протојереј-ставрофор Маринко Радмило, пензионисани парох нирнбершки, а саслуживали су протојереји-ставрофори Рајко Цабунац (у пензији), Споменко Грујић, парох батајнички и Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, затим јеромонах шишатовачки Димитрије, јереји Марко Јањић, парох у Малим Радинцима и Павловцима, Драган Вучић у Дивошу, и са њима Горан Вучанић из Жаркова и Илија Алексић из Вогња. Молитвом и пјенијем су празнично бденије увеличале монахиње из манастира Јазак са високопреподобном игуманијом мати Параскевом.

После празничног бденија вернима се надахнутом беседом обратио архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић:

“…Љубав нас је драга браћо и сестре сабрала да величамо првојерархе наше Свете и апостолске Цркве, из рода нашег, из рода српског, који су љубављу Божјом, молбом и избором изабрани и постављени на одговорна места са којих су водили остале уздајући се у љубав и благодат Божју која их никада није ни напуштала, него је од њих сачинила оно чему се ми и вечерас и свагда дивимо. Та Љубав Божја, драга браћо и сестре, није слушкиња наше праведности, нити је уплашена над нашом грешношћу, него нас преобликује, ми њој прилазимо и од Ње помоћи тражимо и она никога не оставља необухваћеног и непреобликованог у бољу и савршенију меру.

Љубав Светих Првојерараха је љубав којом ми браћо и сестре данас дишемо, њоме смо надахнути и она нам је омогућила да и на овим просторима данас величамо име Божје у овом богослужењу једне, Свете, апостолске и саборне Цркве. Та љубав омогућила нам је да, дакле, будемо свесни близине и љубави Божје и истине која нам се даје. Уједно, одушевљени смо јер смо љубављу Божјом заиста удостојени велике одговорности да дишемо духом православља, да се надахњујемо истинама наше свете вере у овој нашој дивној светој цркви…  

Бити хришћанин, бити крштена душа и неко ко носи име Божје у своме бићу, и да је притом свестан тога, јесте велика одговорност и огромна радост када се пројавимо и покажемо пред Господом. Када буде  други пут дошао и нађе нас у тој одговорности предане и трудољубиве чућемо онај дивни глас да смо у маломе били верни и да ће нас над многима поставити и да ћемо ући у љубав и радост Господара свога…”

Послужење у порти и вечера у парохијском дому организована је за све присутне, а празновање је настављено јутрењем које је предводио парох румски, јереј Стефан Гавровски. 

У 14. недељу по Педесетници када наша Света Црква прославља Сабор српских светитеља, румска црква чији су покровитељи и заштитници ови Божји угодници, торжественом Литургијом прославила је своју храмовну славу.

Певницом на свим богослужењима руководили су пароси овога храма, Бранислав Мишковић, старешина храма и његов сабрат Вујадин Савић, који су се са својим парохијанима потрудили да све буде како ваља.

Светом Литургијом началствовао је јеромонах раковачки Варнава, духовник манастира Козме и Дамјана уз саслужење протојереја-ставрофора Рајка Цабунца, протојереја Драгана Арсеновића, старешине Вазнесењске цркве; протонамесника Саве Мишановића, пароха новопазовачког, јереја Бранислава Дивљака, пароха лаћарачког и јереја Стефана Гавровског, сабрата румске Грчке цркве. Празничну проповед, тумачећи данашње Јеванђеље, произнео је отац Сава Мишановић.

После троструког опхода око храма Сабора српских светитеља пререзан је славски колач. Кумови данашње славе г. Анатолиј са супругом Зором и сином Андрејем и кћерком Уном припремили су славски колач и жито.

У порти храма приређено је послужење и славски ручак за све госте, у парохијском новоизграђеном дому који се, иако незавршен, назире у свој лепоти са духовном православном заједницом чија се љубав према цркви у свему огледа. Жива Црква, ова православна породица, вођена је сигурном свештеничком руком духовних отаца Бранислава Мишковића и Вујадина Савића.

Из Николајевске цркве је стигао протојереј-ставрофор Винко Мишановић, као и јереј Душан Вишекруна, старешина румске Саборне цркве. Они су такође честитали славу братији свештеницима и христољубивом народу.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архијерејског намесника и пароха румског протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића, након празничног бденија:

Беседа протонамесника Саве Мишановића, после прочитаног Јеванђеља:


Беседа протојереј Бранислава Мишковића, после резања славског колача:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *