Епископ Василије служио парастос невиним жртвама усташког злочина у Срему на Спомен гробљу у Сремској Митровици

Сваке прве септембарске недеље на сремскомитровачком Спомен гробљу традиционално се организује скуп посвећен сећању на жртве трагичних догађаја из Другог светског рата када су усташе подпомогнуте немачким окупатором од краја августа 1942. године започеле злогласну акцију „чишћења Срема”. У трагедији која је задесила становнике сремских градова и села страдало је око 8000 хиљада Срба, Рома, припадника других нација и многобројних појединаца који су пружали отпор окупационој власти Независне Државе Хрватске. Тим поводом у капели Преподобне мати Параскеве на старом православном гробљу, покрај места и хумки страшног злочина служена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо а након тога и парастос страдалима који је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије са свештенством. У молитвеном чину Свете евхаристије саслуживало је свештенство сресмкомитровачког намесништва предвођено архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Савом Ракитом. Говорећи о светости многих места на кугли земаљској и ономе што их чини светима, прота Драгомир Сандо у својој Богонадахнутој беседи, устврдио је да се ово „парче” сремске земље дефинитивно може сматрати светињом која је натопљена крвљу невиних жртава, баш као што  су  светитељи вековима проливали своју крв за Христа и истиниту веру.

“Драга браћо и сестре и драга родбино. Ево нас и ове године над овим хумкама. Постоје догађаји у људској историји које нико не може објаснити законима живота, логике или етике било које врсте. У нашој најближој или даљној прошлости, пуно је стравичних догађаја, као и у историји других народа. Изузетно ретко су забележене трагедије какве су се одиграле на овим просторима од 1941. године у оној злогласној држави НДХ-азије па до данас, када су нашим тлом дословно потекле реке људске крви које вапију ка своме Творцу. На просторима мученичког и страдалног Срема забележене су овакве хумке пред којима ми данас у молитви стојимо као сведоци посрнуле и спаљене људске савести. Дубина нашег бола тим је већа и ми ходамо по сремској земљи која је натапана светом мученичком крвљу још од прогона римских царева, а и данас је са канонског подручја наше епархије Царству небеском подарена блистава плејада мученика и светих у Господу које се пред Његовим престолом непрекидно моле Богу за нас и за нашу децу” – рекао је Његово Преосвештенство Епископ Василије подсећајући да је на овом месту страдало око 8000 невиних душа убијених на најстрашније начине.

“Ни један стари или савремени мит о бесмислености, чудовишту и монструозноисти злочина не би могао да се упореди са овом страшном истином” – додао је владика Василије набрајајући имена у овом рату пострадалог свештенства и Светог Рафаила (Момчиловића), игумана шишатовачког, чији је празник обележен управо овог недељног дана, 3. септембра.

“Освежавајући данас успомену на све пострадале доживљавамо и осећање наше одговорности према њима. Свесни смо њихове опомене и великог питања које они упућују нама а то је питање: Да ли смо ми достојни њихових жртава? Да ли чинимо нешто за покој њихових душа? Молитва је највећа снага и најснажнија духовна сила која ће нам помоћи да их не заборавимо и да чујемо њихове небеске поруке” – рекао је Преосвећени владика пред крај своје беседе позивајући данашње генерације да уложе још већи труд у исказивању поштовања, неговању сећања и упућивању молитава за душе страдалника похрањених на митровачком Спомен гробљу.

После одржаног парастоса уследили су полагање венаца и пригодан културно-уметнички програм. Скупу су у име Града Сремске Митровице присуствовали градоначелница Светлана Миловановић и председник Скупштине града Владимир Павловић.

Текст, фотографије и звучни запис: Д. Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *