Празник иконе Богородице Почајевске прослављен у Петроварадину

Празник иконе Богородице Почајевске је литургијски прослављен у “најмлађем” петроварадинском храму Покрова Пресвете Богородице.

Неколико година је протекло од кад је ова чудотворна икона из Почајева приспела у Покровски храм захваљујући оцу Браниславу. Икона заузима место изнад Царских двери, управо онако како је то и у великој Светој Почајевској Лаври.

Данас, када је у току сукоб братских православних народа, у Почајеву је достојанствено и свечано прослављена икона Богородице Почајевске, која је много пута у прошлости била заштитница православног рода и Свете Почајевске Лавре.

Икона Богородице Почајевске се “спушта” на целивање само на данашњи дан и то је прилика да се пред њу изнесу молитве оних који је целивају.

Важно је истаћи да се у Покровском храму, осим иконе Богородице Почајевске, налазе чудотворне иконе Богородице Млекопитатељнице, Богородице Казањске, Богородице Пећке и Очајних једина нада.

Данас је у Покровском храму у Петроварадин, у присуству великог броја парохијана и верника из других парохија, Светом Литургијом началствовао јереј Бранислав Керечки, старешина овог храма.

После Литургије и Свете тајне причешћа отац Бранислав је у својој беседи посебно истакао чуда која се дешавају у Светој Почајевској Лаври, а чини их Богородица Почајевска, заштитница ове вековне светиње, која траје и трајаће.

Након освећења славских дарова и поделе нафоре обављено је и мало освећење воде уз “богато кропљење” на радост присутног народа, онако како се то чини у храмовима братске Русије.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Бранислава Керечког

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *