Прослава Светог прорка Илије у Илинцима

Храм у Илинцима прославио је свог небеског заштитника, Светог пророка Илију. Прослава овог великог угодика Божијег почела је у навечерје празника, 1. августа, када је служено празнично вечерње богослужење са петохлебницом. Вечерње је служио јереј Лазар Павић, парох адашевачки, уз молитвено присуство протојереја-ставрофора Ђорђа Марића, пароха шидског и старешине храма Светог пророка Илије, јереја Гостимира Душанића. За певницом су појали вероучитељ Ненад Србљанин и Милан Богдановић, студент теологије. Након вечерњег богослужења верни народ је имао прилике да се поклони Часном Крсту донетом из Јерусалима и икони Пресвете Богородице, које је даровала госпођа Илинка из Београда за своје здравље и за покој душе свог сина, који је погинуо током ратних сукоба деведесетих година.

Сутрадан, 2. августа, на сам дан празника Светог пророка Илије, служена је Света Литургија. Сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Ђорђе Воларевић, умировљени парох и архијерејски намесник шидски, уз саслужење надлежног пароха јереја Гостимира Душанића. За појање на Светој Литургији био је задужен хор из храма Светог оца Николаја у Шиду, док су за певницом стајали вероучитељ Ненад Србљанин и студенти теологије Александар Јефтенић и Михаило Секула, који су били задужени да отпевају Блажена и тропаре. Богослужењу су, поред бројног верујућег народа, присуствовали и представници локалне самоуправе, на челу са председником Општине Шид, Зораном Семеновићем.

По окончању Свете Литургије извршена је литија до Крста у центру села, а потом су поново у храму извршени благосиљање славских дарова и резање славског колача, као и избор кумова славе за следећу годину. На крају Свете Литургије верном народу се пригодном беседом обратио прота Ђорђе, који је поучио окупљене о животу великог угодника Божијег, пророка Илије.

Након завршетка богослужења, за сав верни народ је у црквеној сали уприличена трпеза љубави, трудом и залагњем оца Гостимира и овогодишњих кумова славе.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *