Заветна слава у Бечмену

Торжественом Литургијом 30. јула 2023. године у сремском месту Бечмену прослављена је велика подвижница и Божја угодница, Света мученица Марина.

Епископ сремски Господин Василије је пре четврт века установио заветну славу Бечмена, на дан Огњене Марије, светитељке, којој се заветујемо на очување вере у Господа.

У препуном бечменском храму и препуној порти, величанственом Литургијом је началствовао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, уз саслужење домаћина, пароха бечменског, јереја Немање Бошковића.

Певницом је руководио вероучитељ Димитрије Милановић а ангелским гласовима са верним народом појали су богослови. 

Празничну проповед произнео је отац Страхиња. Честитавши заветну славу Бечменцима, отац Страхиња је казивао о угодници Божјој, у народу званој и Огњена Марина, светитељки коју поштују и други народи.

После освећења славских дарова и резања славских колача, старешина бечменске цркве Светог Саве отац Немања се захвалио вернима што се окупљају око своје цркве која већ 213 година постојано чува кандило вере, што помажу њено реновирање и украшавање све док не заблиста пуним сјајем.

Кумови овогодишње славе су господа хришћанска Борислав Божић и Миленко Берак са породицама, а кумство за наредну годину прихватила је породица Љубише Гајића, са синовима Владимиром и Николом.

Данашњем славском сабрању присуствовали су приложници овог светог храма, пријатељи и сарадници, представници школе и вртића, као и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша са сарадницима.

Парохијани Бечмена са својим парохом, оцем Немањом, прави су пример православне породице која живи и делује у  православном духу, заједнички на Њиви Господњој и у свему се труде да Богу угоде.

За своју заветну славу је у центру села, од једног часа по поноћи до пред Литургију, на ражњу окретан во тежак чак 463 килограма. Свега је било у изобиљу.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Oтац Страхиња Голијан после Литургије
Oтац Немања Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *