Празник Иконе Богородице Тројеручице у манастиру Гргетег

Празник Иконе Богородице Тројеручице се годинама литургијски прославља у манастиру Гргетег, а тако је било и данас.Како рече високопреподобни архимандрит Доситеј ова икона већ 21. годину обитава у овој Светој обитељи на радост свих нас који долазимо да се помолимо пред њом.

Данашњом Светом Литургијом началствовао је високопреподобни архмандрит Димитрије, игуман манастира Тумане уз салужење великог броја свештенослужитеља из Епархија сремске и браничевске. Међу свештенослужитељима били су и гости из Руске православне Цркве из Будимпеште и Румунске православне Цркве из Темишвара. За певницом су  били појци Епархије сремске.

Велики број монахиња из других манастира је данас пристигао да се поклони пред иконом Богородице Тројеручице. Верни народ се сабрао са свих страна и испунио ову прелепу светињу која одише савршенством тек завршеног фрескописа руских мајстора Саксонов из Туле. У надахнутој беседи високопреподобни архимандрит Димитрије је говорио о Пресветој Богородици и чудотворној икони Богородице Тројеручице и њеном путу до Свете Горе и нашег манастира  Хиландар и ево до Свете Фрушке Горе и манастира Гргетег. Целу беседу можете преслушати у прилогу.

После Свете тајне причешћа приступило се освећењу славских дарова и подели нафоре. Као и сваке године архимандрит Доситеј је позвао присутан народ на послужење за трпезом љубави коју приредише вредне монахиње са овогодишњим кумовима.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић 

Извор: Радио Српски Сион

Беседа високопреподобног архимандрита Димитрија, игумана манастира Тумане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *