Заштита јединства Православне Цркве – ауторa Диогенисa Валаванидисa, директорa Центра за заштиту хришћанског идентитетa

Рецензенти: протојереј-ставрофор др Радомир Поповић и протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. Издавач: Пешић и синови; Београд 2023, стр.190

У свечаној сали Руског дома 13. јула 2023. године уприличена је, слободно можемо рећи одбрана хришћанства, јединства Православне Цркве, како и носи наслов књиге уваженог аутора неколико књига, Диогениса Валаванидиса и можемо рећи да је уложен и протест против дехристијанизације, али и неканонског деловања Цариградске патријаршије поводом признавање неканонске цркве у Украјини.

“Хришћанство је опстајало и преживљавало свој веома тежак историјски пут. Осим изнетих доказа да је Исус Христос био историјска личност, а не само мит и пука легенда, аутор је истински апологета јединства Православне Цркве. Он такође упозорава и указује на застрашујуће опасности које доноси данашње време у виду дехристијанизације Европе и западне хемисфере, атака на породицу као основну ћелију Христове Цркве, као и започетог раскола у Православној Цркви, који се не заснива на еклисиолошким и канонским принципима, већ геополитичким интересима и утицајима” – пише у уводном слову протојереј-ставрофор др Радомир Поповић.

Књига је посвећена теми која је изузетно болна за цео православни свет – упливу Цариградске патријаршије у црквену кризу у Украјини, која је довела до прекида евхаристијског општења Руске православне Цркве са Васељенском патријаршијом.

Пореклом из породице Грка из Мале Азије, историјски веома блиско повезане са Цариградском патријаршијом, Диогенис Валаванидис је веома осетљив на неканонске поступке садашњег руководства Фанара.

Он се у свом обраћању посебно задржао на дубоким коренима такве политике: одвајању савременог Запада од хришћанских основа Европе и горућој жељи цариградских јерараха да постану „православне папе“, те наметну своје поглаварство остатку помесних цркава, као и на дуготрајан, скривен, али успешан рад америчких обавештајних служби у потчињавању и контроли Васељенских патријараха.

Аутор књиге Диогенис Валаванидис истиче да његова књига представља ,,болни вапај у циљу очувања јединства Православне цркве“.

На представљању књиге говорили су познати политиколози и публицисти др Јован Јањић и Александар Павић.

О прогону Украјинске Православне канонске Цркве и њених парохијана, монаштва и свештенства, о методама рада против Цркве и људи из прве руке је излагао председник друштва „Род” Драган Станојевић, који је дуже време живео и радио у Украјини.

Представљању књиге је присуствовао протођакон др Радомир Ракић и игуман рибнички Арсеније из манастира Светих апостола Петра и Павла, Епархија ваљевска.

Вече је водила Весна Пешић, директорка издавачке куће „Пешић и синови“ у чијем је издању књига објављена.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Диогенис Валаванидис
Јован Јањић
Драган Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *