Празник Иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

Као што смо најавили празник Иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице је литургијски прослављен у Покровском храму у Петроварадину. Синоћним величанственим бденијем које је започето у 20.00 часова и потрајало више од шест сати почело је свечано обележавање овог Богородичиног празника. Необично за наше прилике Света Литургија је служена у порти храма под ведрим небом у сенци столетног кестена. Светом Литургијом је началствовао архимандрит др Клеопа Стефановић игуман Ваведењског манастира у Сремским Карловцима и професор Карловачке богосливије “Свети Арсеније Сремац”, уз саслужење ђакона Марка Стефановић из карловачког храма Светих Апостола Петра и Павла. За певницом су били искусни појци Покровског храма, које су подржавали појци Ваведењског манастира.

Млади, али веома предузимљиви јереј Бранислав Керечки се побринуо да све функционише беспрекорно у овом необичном простору под ведрим небом. После Литургије и Свете тајне причешћа верном народу се обратио архимандрит др Клеопа и бираним речима говорио о икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице и значају чињенице да је Свети Сава Освећени ову икону наменио, у неко друго време, баш србском светитељу Сави. Беседу оца Клеопе у целости можете преслушати у прилогу овог текста.

Након поделе нафоре и освећења славских дарова, домаћин јереј Бранислав Керечки је позвао присутни народ на окрепљење за трпезом љубави.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архимандрита др Клеопе Стефановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *