Света Тајна Јелеосвећења у Саборном храму у Руми

На дан када наша Света, Саборна и Апостолска Црква молитвено прославља сећање на Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, у петак, 14. јула 2023. године, са почетком у 18.00 часова, у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, служена је Света Тајна Јелеосвећења.
Ова велика Света Тајна се служи за здравље болесника као што се у Апостолу који се чита на том обреду спомиње: ,,Болује ли ко међу вама? Hека дозове презвитере Црквене и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере спасиће болесника и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио опростиће му се”.
Свету Тајну Јелеосвећења су служили архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, протонамесник Душан Вишекруна, старешина Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, протојереј Бранислав Мишковић, парох при храму Сабора Српских светитеља у Руми, јереј Немања Теофиловић, парох сусечки, јереј Горан Душанић, парох жарковачки, јереј Илија Алексић, парох вогањски и јереј Марко Јањић, парох малорадиначки, док су за певницом одговарали румски вероучитељ Милош Гудовић и студент Богословије у Београду Милан Романовић.
Уз читање молитви освећења јелеја: ,,Човекољубче, пружи руку Своју са висине, и Твој Јелеј осветивши, Спасе, дај га слугама твојим на здравље и избављење од свих болести“, свештеници су помазивали верни народ освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење душе и тела.
На крају Свете Тајне Јелеосвећења и молитве над отвореним Јеванђељем присутнима је подељено освећено уље и брашно.
Након завршетка Свете Тајне Јелеосвећења, отац Немања Теофиловић је произнео богонадахнуту беседу коју можете послушати у наставку:

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *